De bästa recepten och maträtterna med ris

Ris är en mångsidig ingrediens som är en viktig del i många maträtter. Upptäck våra recept med ris och lär dig laga en utsökt måltid på nolltid.

Se våra bästa vegetariska recept

Gör middagen till en smakupplevelse med våra ris recept

Ris är en grundpelare i matkulturer över hela världen
Ris är huvudingrediensen i många länders nationalrätter. I vissa länder har ris varit en så viktig del av landets historia att man genom historien bett till ris-gudar.

Ris kan tillagas på väldigt många olika sätt. Man kan steka ris, ångkoka ris och koka ris, vilket är vanligaste i det svenska köket. Populära ris recept från resten av världen är paella från Spanien, arancini från Italien, nasi goreng från Indonesien och biryani från Indien och Mellanöstern. Ris är inte bara en mångsidig ingrediens – det innehåller även stora mängder fibrer, magnesium, vitamin B, samt är en form av vete som är glutenfri, vilket gör att det passar även i glutenfria rätter.

Ris - Vanliga frågor

Hur tillagar jag ris?

Ris kan tillagas på flera olika sätt och vilken metod som passar bäst beror på vilken maträtt du lagar. Olika ristyper tillagas också på olika sätt. Långkornigt basmatiris bör till exempel tvättas i vatten innan tillagning för att bli av med överflödig stärkelse. Brunt ris behöver mer vatten och längre koktid än vitt ris. HelloFresh skickar alltid med lättlästa recept som hjälper dig tillaga maten på korrekt sätt.

Hur gör jag stekt ris?

Koka först riset och låt det svalna. Häll sedan vegetabilisk olja i en stekpanna eller wokpanna som du ställer på medelvärme på spisen. Vispa 2 ägg och häll ner i pannan och stek under omrörning. När äggen är tillagade häller du ner det kokta riset tillsammans med lite sojasås och finhackade grönsaker, kött och kryddor. Stek under omrörning och servera med färska grönsaker som gurka och vårlök.

Är ris glutenfritt?

Ja, ris är en glutenfri ingrediens.

Hur mycket ris ska man koka per person?

Alla äter olika mycket, men en generell regel är att 75 g rått ris räcker till en portion. Beroende på vad du serverar med riset och vilken diet du följer kan du däremot behöva koka mer eller mindre än 75 g.

Testa något nytt varje dag

+7

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt