De bästa recepten och maträtterna med citron

Citron är en syrlig citrusfrukt som med fördel kan användas för att göra att sallader, kötträtter, fisk och desserter smakar extra fräscht. Citronjuice passar också bra att ha i marinad eller som alternativ till vinäger. Upptäck recept med citron här.

Se våra bästa vegetariska recept

Låt citronen vara stjärnan i köket

Allt om citronen och dess fördelar
Fakta om citroner:
  1. Citronen odlades först i Asien och ett enda citronträd kan ge upp till 270 kg frukt per år. Citronträd blommar året runt.
  2. Den höga syrligheten i frukten gör att den är effektiv även som rengöring och används därför i många ekologiska rengöringsprodukter.
  3. De vanligaste citrussorterna är Eureka, Lisbon och Meyer.


Trots att citroner smakar väldigt surt består de faktiskt av 89% vatten. Citron är en frukt med låg kalorihalt och endast 28 kalorier och 9 g kolhydrater per frukt. Eftersom majoriteten av kolhydraterna i citronen kommer från fibrer anses citronen vara en väldigt nyttig frukt.
Citron tips och råd
Citronen är en ingrediens i maträtter i nästan hela världen, från Mellanöstern till Sydamerika. Den kan användas på många olika sätt, både som en viktig ingrediens i ett recept och som garnityr på färdiga maträtter. Citronen används framförallt för att tillsätta syrlighet i recept och kan även användas för att ersätta salt och vinäger.

Citron och andra citrusfrukter passar perfekt tillsammans med grönsaker, soppor, såser, kakor, vaniljsås, glass, sorbet, vitlök, basilika, kokos, honung, ricotta, getost, björnbär och blåbär.

Citronjuice kan användas som marinad för att göra kött, fisk och fågel mört. Citronskal kan även rivas med ett zestjärn och användas som ingrediens i desserter eller drinkar.
Smidiga råd för matlagning med citron
Bara ett par droppar citronjuice eller citronklyftor kan hjälpa med detta:
  • Missfärgning av frukt – perfekt för att hålla äpplen, avokado och banan färska i sallader
  • Förhindra ris från att klumpa ihop sig när du häller riset i kokande vatten
  • Få köttet att bli mört genom att bryta ner dess fibrer
  • Salladsblad får tillbaka sin krispighet om du lägger ner bladen i vatten och citronjuice och sedan låter dem lufttorka
  • Ge flera traditionella rätter en ny smakpalett genom att ersätta salt
  • Se till att farinsocker förblir mjukt genom att du lägger ner en citronskiva i förpackningen
  • Göra det lättare att skala kokta ägg genom att först smörja in äggen i citronjuice innan de läggs ner i kokande vatten

Citron - Vanliga frågor

Hur förvarar jag citron?

Citroner kan bli mjuka eller torka ut om de inte förvaras på rätt sätt. För att förebygga detta bör du hålla citron borta från solljus. En vanlig citron kan hålla i upp till en vecka i rumstemperatur.

Hur länge håller citroner i kylskåp?

Om du förvarar citronerna i en lufttät plastpåse i kylen kan de hålla sig fräscha i upp till 2 veckor. Citroner mår bäst i en temperatur mellan 4 och 10ºC. Du bör ha citroner i mitten av kylen eller i dörren för bästa möjliga temperatur. Förvara citronhalvor med den skurna delen nedåt på en tallrik.

Kan jag frysa citron?

Ja, du kan frysa citron. Lägg ner bakplåtspapper i en plastlåda och lägg citronerna på pappret innan du placerar lådan i frysen.

Testa något nytt varje dag

+7

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt