Laga mat med grönkål

Vi har samlat några riktigt goda och enkla grönkålsrecept. Grönkål är en näringsrik och mångsidig bladgrönsak som kan användas för att skapa härliga och knapriga smakupplevelser. Låt oss guida dig genom en kulinarisk resa med grönkål som huvudingrediens.

Se våra bästa vegetariska recept

Här får du inspiration till nya rätter med grönkål

Mer grönkål i maten!

Grönkål är en av de mest näringsrika grönsakerna du kan äta. Den är fullpackad med vitaminer och mineraler såsom järn, kalcium och kalium.

Grönkål är också en utmärkt källa till antioxidanter och fibrer, vilket gör den till en idealisk ingrediens för att främja en god hälsa och välbefinnande. Genom att inkludera grönkål i dina måltider kan du öka ditt intag av viktiga näringsämnen och stödja din kropp på ett hälsosamt sätt.

Vi har satt ihop flera riktigt goda recept som får det att vattnas i munnen. Får vi till exempel rekommendera en pasta rätt med inspiration från Toscana - Toscansk fläskfärs-rigatoni med grönkål och färsk basilika är en fantastisk rätt för dig som gillar pasta. För dig som gillar köttbullar och vill äta en lite annorlunda version på denna populära rätt så ska du testa Norska köttbullar med vitlöksstekt grönkål och potatismos.

När vardagen är hektisk och tiden är knapp är våra recept med grönkål ett gott val för goda och näringsrika middagar. Steg-för-steg kan du enkelt följa med, oavsett svårighetsgrad. Recepten är utformade för att vara lättlagade och smakrika, vilket gör dem perfekta till stressiga vardagskvällar när du behöver lite extra inspiration.

Grönkålen är en riktig supergrönsak!

För dem med gröna fingrar och lite extra passion för att odla sin egen mat är grönkålen en utmärkt grönsak att odla. Den går att odla utan problem i Sverige är relativt lätt att odla. Du kan börja med att så grönkålsfrön direkt i trädgårdsbädden eller plantera plantor som redan har fått tid att växa. Se till att ge grönkålen tillräckligt med sol och vatten och skörda löv när de är unga och ömma för bästa smak och textur. Att odla din egen grönkål är inte bara en rolig och givande hobby, det ger också dig möjlighet att njuta av färsk och näringsrik grönkål direkt från din egen trädgård.

Vad är då bättre än att njuta av din odlade grönkål än till middag? Känslan av att odla något själv och sedan tillföra det i en rätt är svårslaget. Ta till exempel vårt recept på kryddig ryggbiff och cajunmajonnäs med gratinerad majskolv och krispig grönkål. En rätt som passar perfekt både till middagsbjudningen som till fredagskvällen.

Hos oss på HelloFresh kan du dessutom hitta mängder av andra recept när du behöver mer inspiration. Du kan bland annat hitta rätter som är inspirerade av olika kök runtom i världen. Inspireras till exempel av grekiska recept eller våra spanska recept. Om du letar efter recept med särskilda ingredienser såsom blomkål eller spenat har vi det också. Möjligheterna är många och här hittar du massor av inspiration att laga mer mat hemma!

3 snabba frågor och svar om grönkål

Hur förbereder jag grönkålen för matlagning?

För att förbereda grönkål för matlagning, ska du börja med att tvätta bladen noggrant under kallt vatten för att avlägsna eventuell smuts eller föroreningar. Ta sedan bort de grova stjälkarna från bladen genom att skära längs med stjälken med en kniv eller så kan du också riva av bladen från stjälken med händerna. Du kan sedan hacka eller riva grönkålsbladen efter önskad storlek och använda dem i dina recept enligt anvisningarna.

Kan jag äta rå grönkål eller måste den tillagas?

Grönkål kan ätas både rå och tillagad, beroende på dina personliga preferenser och receptkrav. Att äta färsk grönkål rå i sallader eller smoothies är ett utmärkt sätt att dra nytta av dess näringsrika egenskaper och friska smak. Vill du göra den lite lättare att hantera så kan du massera den råa kålen med lite citron och olja. Grönkål kan också ångas, stekas, rostas eller kokas för att användas i en mängd olika maträtter, inklusive soppor, grytor, pastarätter och wraps.

Varför är grönkål så hälsosam och vilka näringsämnen innehåller den?

Grönkål är en av de mest näringsrika grönsakerna du kan äta. Den är rik på vitaminer som A, C och K, samt mineraler som järn, kalcium och kalium. Grönkål är också en utmärkt källa till antioxidanter och fibrer, vilket gör den till en idealisk ingrediens för att främja en god hälsa.

Testa något nytt varje dag

+7

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt