De bästa recepten och maträtterna med kål

Upptäck nya sätt att få med kålen i dina maträtter med HelloFreshs recept. En god och nyttig ingrediens som passar bra i recept från hela världen.

Se våra bästa vegetariska recept

Varför ska du äta mer kål?

Kål är en populär ingrediens
Kål hör till släktet korsblommiga växter och är en grönsak som har använts i många länder genom århundraden. Med dessa många blad, näringsrika innehåll och färgglada varianter har kål blivit en viktig ingrediens även i modern matlagning.

Denna mångsidiga grönsak har odlats i Europa i över 3000 år. I Kina har man hittat tidiga tecken på kålodling för 6000 år sedan. De tre länder som odlar mest kål i världen varje år är Kina, Indien och Ryssland, och just ryssarna är även de som äter mest kål i världen.
Matlagning med kål runt om i världen
Trots att kål är en rätt neutral ingrediens används den som huvudingrediens i många populära maträtter runt om i världen. I Indien använder man salt för att torka ut kålen innan den kryddas och tillagas med lime och koriander. I Irland kombinerar man ofta potatismos, bacon och grädde med kål i rätten Colcannon. I Sydostasien är kål en av de viktiga ingredienserna i grytor, och kål serveras även som tilltugg tillsammans med dippsåser och kött.

Kål har en väldigt positiv effekt på magen och kan med fördel användas för att skapa probiotiska recept som surkål och kimchi. I Östeuropa och Korea tillagas dessa traditionella inlagda kålrätter och serveras som tillbehör till många maträtter. Du kan göra din egen surkål hemma med lite kål, kummin och salt. Strimla kålen i en matberedare, massera in saltet i kålen tills en saltlake börjar bildas och kålen krymper. Förvara blandningen i en förseglad, steril burk i flera dagar så att den kan jäsa. Servera sedan din utsökta surkål med grillad, stekt eller kokt korv.
Hur många olika typer av kål har vi i Sverige?
Idag finns det väldigt många sorters kål i världen, men de vanligaste typerna du hittar i svenska mataffärer är dessa:
  • Rödkål: Den mest färgglada kålen vi har i Sverige. Serveras ofta rå som en del av en sallad, i coleslaw eller i inlagd form.
  • Grönkål: Den vanligaste typen av kål som passar bra både i varma och kalla maträtter.
  • Kinesisk kål: En klassisk ingrediens i många asiatiska rätter som är väldigt vanlig i wokrätter.
  • Savoykål: En kål som liknar ett salladshuvud med gröna, krispiga blad. Används i många former av recept i Asien.

Kål - Vanliga frågor

Hur tillagar jag kål?

Det bästa med kålen är att den går att tillaga på så många olika sätt. Strimlad kål passar perfekt i en coleslaw eller som en krispig ingrediens i en sallad. Du kan även koka, ångkoka, steka eller ugnsrosta kål som en del av många olika rätter där du vill ha en krispig komponent. Se till att krydda ordentligt och smörj in kålen i olja innan den ugnsrostas för att se till att den smakar extra gott.

Hur förvarar jag kål?

För att se till att kålen håller så länge som möjligt bör du först välja en kål som ser fräsch ut i mataffären. Ju ljusare färg och ju tätare bladen sitter, desto färskare är kålen. Förvara kål i grönsakslådan i kylen. Hela kålhuvuden kan förvaras som de är, men om du har delat eller skivat kålen bör den lindas in i plastfolie först. Hela kålhuvuden kan hålla i två veckor i kylen, medan skuren kål håller i 2 dagar.

Kan jag frysa kål?

Ja, precis som de flesta andra grönsaker kan du frysa ner kål för att se till att den håller längre. Om du ska frysa kål bör du först blanchera den i 90 sekunder och sedan låta den svalna innan du lägger den i frysen.

Hur strimlar jag kål?

Att strimla kål är en enkel process som inte kräver några avancerade köksmaskiner. Skölj rent kålen och skär den sedan i fyra delar. Skiva sedan tunt och vips så har du perfekt strimlad kål som du kan använda i en mängd olika recept.

Kan jag äta rå kål?

Ja, kål går alldeles utmärkt att äta rå. Rå kål har en krispig textur och passar lika bra som snacks, tillsammans med en dippsås, som tillbehör till kötträtter eller ingrediens i en sallad.

Testa något nytt varje dag

+7

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt