De bästa recepten och maträtterna med kål
Upptäck nya sätt att få med kålen i dina maträtter med HelloFreshs recept. En god och nyttig ingrediens som passar bra i recept från hela världen.
Se våra bästa vegetariska recept
Recept med kål för vegetarianer
Recept med kål för vegetarianer
Recept med grönkål
Recept med kålsallad
Alla recept med kål
Alla recept med kål
Varför ska du äta mer kål?

Kål hör till släktet korsblommiga växter och är en grönsak som har använts i många länder genom århundraden. Med dessa många blad, näringsrika innehåll och färgglada varianter har kål blivit en viktig ingrediens även i modern matlagning.
Denna mångsidiga grönsak har odlats i Europa i över 3000 år. I Kina har man hittat tidiga tecken på kålodling för 6000 år sedan. De tre länder som odlar mest kål i världen varje år är Kina, Indien och Ryssland, och just ryssarna är även de som äter mest kål i världen.

Trots att kål är en rätt neutral ingrediens används den som huvudingrediens i många populära maträtter runt om i världen. I Indien använder man salt för att torka ut kålen innan den kryddas och tillagas med lime och koriander. I Irland kombinerar man ofta potatismos, bacon och grädde med kål i rätten Colcannon. I Sydostasien är kål en av de viktiga ingredienserna i grytor, och kål serveras även som tilltugg tillsammans med dippsåser och kött.
Kål har en väldigt positiv effekt på magen och kan med fördel användas för att skapa probiotiska recept som surkål och kimchi. I Östeuropa och Korea tillagas dessa traditionella inlagda kålrätter och serveras som tillbehör till många maträtter. Du kan göra din egen surkål hemma med lite kål, kummin och salt. Strimla kålen i en matberedare, massera in saltet i kålen tills en saltlake börjar bildas och kålen krymper. Förvara blandningen i en förseglad, steril burk i flera dagar så att den kan jäsa. Servera sedan din utsökta surkål med grillad, stekt eller kokt korv.

Idag finns det väldigt många sorters kål i världen, men de vanligaste typerna du hittar i svenska mataffärer är dessa:
- Rödkål: Den mest färgglada kålen vi har i Sverige. Serveras ofta rå som en del av en sallad, i coleslaw eller i inlagd form.
- Grönkål: Den vanligaste typen av kål som passar bra både i varma och kalla maträtter.
- Kinesisk kål: En klassisk ingrediens i många asiatiska rätter som är väldigt vanlig i wokrätter.
- Savoykål: En kål som liknar ett salladshuvud med gröna, krispiga blad. Används i många former av recept i Asien.
Kål - Vanliga frågor
Hur tillagar jag kål?
Hur förvarar jag kål?
Kan jag frysa kål?
Hur strimlar jag kål?
Kan jag äta rå kål?
Testa något nytt varje dag
+3




Recept du kommer att älska!
Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.