De bästa recepten och maträtterna med blomkål

Blomkål är en stor, gräddfärgad, korsblommig grönsak som är nära släkt med broccoli. Det är en populär ingrediens bland vegetarianer och de som försöker hålla sitt kaloriintag lågt. Upptäck de godaste blomkåls-recepten hos HelloFresh.

Se våra bästa vegetariska recept

Lär känna blomkål

Blomkål är en superfood
Blomkål är proppfullt av kraftfulla fytonäringsämnen och antioxidanter, såsom kolin. Vissa ser grönsaken som en superfood och dess höga fiberinnehåll är också utmärkt för att stödja en hälsosam matsmältning.

Med sina tidigaste rötter i Cypern är blomkålen idag tillgänglig i fyra olika färger: den traditionella gräddvita versionen, samt i orange, lila och grön. Den gröna varianten har också samma klorofyllhalt som broccoli. Det fasta, vita blomkålshuvudet som man äter är egentligen ett kluster av omogna blommor.
Tips och tricks för matlagning med blomkål
Om du vill att blomkålen ska behålla så många vitaminer som möjligt under tillagning är det bäst att ångkoka eller grilla grönsaken.

Kasta inte bladen och stjälkarna, då de också går att äta och innehåller mängder av nyttiga vitaminer och näringsämnen. Testa att ha med dessa gröna delar i en soppa som du mixar tills den är helt slät. Detta gör att soppan innehåller extra mycket fibrer och får en annan textur.

Vad kan jag laga med blomkål?

Letar du efter inspiration för maträtter med blomkål?
Du som vill äta mat med lågt kaloriinnehåll bör se blomkålen som din bästa vän. Finhackad blomkål kan ersätta ris i alla möjliga rätter. Släng ner grovt hackad blomkål i en köksmaskin med ett rivjärn och koka precis som du kokar vanligt ris. Kokt eller puréad blomkål är ett perfekt tillskott i soppor och andra rätter där du vill ha en rik och slät struktur. Detta är också ett smidigt sätt att få med alla näringsämnen från grönsaker i barnens mat.

Ha kul och experimentera med blomkålen på nya innovativa sätt. Testa grillade och välkryddade skivor av blomkål som en sidorätt eller servera ångkokt blomkål med en härlig ostsås. Använd blomkålen som huvudingrediens i en krämig curry med stora mängder kokosmjölk, gurkmeja och koriander, eller ersätta degen med skivad blomkål för ett nyttigare alternativ till klassisk pizza. Tärnad och rostad blomkål passar även perfekt som filmsnacks och kan ersätta popcorn och chips. Servera med din favorit dipp och njut av denna mångsidiga grönsak i TV-soffan.
Blomkål är en mångsidig superfood
En kombination av puréad blomkål, parmesan och vitlök är ett riktigt gott alternativ till potatismos. Brukar du göra dina egna smoothies? Släng ner några tärnade och frysta bitar blomkål för att ge smoothien lite mer struktur, samtidigt som du tillsätter mängder av nyttiga näringsämnen. Du som följer keto-dieten eller andra lågkaloridieter kan använda blomkål för att ersätta bland annat havre eller steka skivad blomkål i mandelsmör för att snabbt laga en god frukosträtt.

Blomkål - Vanliga frågor

Hur förvarar jag blomkål?

När du kommer med blomkålen från mataffären ska du omedelbart ta bort all tät plastfolie för att förebygga mögel. Förvara blomkål i kylen, löst inlindad i en plastpåse. Färsk blomkål håller i upp till två veckor i kylskåpet. Skivad blomkål kan förvaras i kylskåpet i en plastpåse i upp till en vecka.

Hur förvarar jag blomkål i frysen?

Fryst blomkål kan hålla i upp till ett år i frysen. Kontrollera alltid bäst före-datumet när du köper frysvaror.

Vad kan jag göra med blomkålsbladen?

Kasta inte bladen och stjälken från blomkålen. De går att äta och är fyllda med näringsämnen och vitaminer. De kan med fördel användas som ingrediens i soppor som man mixar efter att de kokat klart.

Testa något nytt varje dag

+7

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt