De bästa recepten och maträtterna med äpple

Oavsett om du gillar gröna, gula eller röda äpplen kan du hitta utsökta recept med den populära frukten här. Njut av den syrliga frukten året runt med våra äppelrecept.

Se våra bästa vegetariska recept

Ett äpple om dagen...

Äpple: fruktvärldens näringsgigant
Idag finns det över 8000 äppelsorter i världen, men frukten har sina rötter i Asien. Denna goda och näringsrika frukt är en mångsidig ingrediens som kan piffa upp alla möjliga recept.

Äpplen har en låg kalorihalt och ett lågt glykemiskt index. De är fullproppade med polyfenoler och fibrer som kommer från pektinet som hjälper magen att bibehålla de goda bakterierna som behövs för en hälsosam matsmältning. Äpplen innehåller även vitamin C, kalium, vitamin A, magnesium och mängder av antioxidanter.
Vilka äpplen är bäst att använda i matlagning?
Oavsett om du ska baka en traditionell äppelpaj, vill testa en god äppelsallad eller vill göra din egen äppelmos kan du använda dig av olika äppelsorter. Här har vi listat de vanligaste sorterna och vad de passar bäst till:
  • Pink Lady äpplen: en klassisk och neutral äppelsort som passar i både bakning och matlagning
  • Granny Smith äpplen: denna krispiga och fräscha äppelsort gör sig bäst i vinterrätter
  • Red Delicious äpplen: en perfekt äppelsort att ha diverse i efterrätter, särskilt på sommaren
  • Fuji äpplen: passar bäst i äppelsallad

Äpple - Vanliga frågor

Är äppelkärnor giftiga?

Äppelkärnor innehåller en väldigt liten mängd cyanid som är ett giftigt ämne i större doser. Det är nästan helt ofarligt att äta äppelkärnor, men om du vill vara väldigt försiktig kan du plocka bort fröna innan du äter äpplena.

Hur gör jag äppelmos?

Använd mogna äpplen. Skala och skiva äpplena samtidigt som du skär bort kärnan. Koka sedan i låg värme tills äpplena är mjuka. Lägg sedan de kokta äpplena i en blender eller i en skål och mosa med en slev. Blanda i socker och andra ingredienser som du vill ha. Förvara äppelmos i kylskåpet eller i frysen.

Hur förvarar jag äpplen?

Om du inte har tänkt äta äpplena inom ett par dagar bör du välja en äppelsort som håller längre. Granny Smith håller till exempel längre än andra vanliga äppelsorter. Förvara dina äpplen separat från frukt och grönsaker som släpper ifrån sig etylengas, som bananer, lök, potatis och tomater. Du kan förvara äpplen i grönsakslådan i kylskåpet i upp till en månad eller i en fruktskål i rumstemperatur i 2-3 dagar.

Testa något nytt varje dag

+7

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt