De bästa recepten och maträtterna med quinoa

Quinoa exploderade på marknaden som en så kallad “superfood” men idag, efter att hypen har svalnat, har den blivit en grundingrediens i många hushåll i hela världen. Upptäck våra goda quinoa recept här nedan.

Se våra bästa vegetariska recept

Quinoa recept för vegetarianer

Ledsen, vi kunde inte hitta något recept försallad

Trefärgad quinoa recept

Alla quinoa recept

Lär känna quinoa

Intressant fakta om quinoa
Quinoa är ett frö som finns i flera olika färger – svart, röd, lila och vit. Idag finns det över 120 olika sorter av quinoa, men den vanligaste formen i svenska hushåll är den vita varianten som är den du hittar i de flesta mataffärer. Här är lite snabba fakta om de olika sorterna:
  • Vit quinoa: den vanligaste formen av quinoa med den mildaste smaken och fluffigaste texturen.Detta gör att vit quinoa passar perfekt i de flesta maträtter.
  • Röd och lila quinoa: de har en nötigare smak än de andra sorterna och behåller sin form under tillagningen, vilket gör att de passar perfekt i sallader och som garnityr på desserter.
  • Svart quinoa: iögonfallande färg och en söt smak som passar perfekt med senap och ruccola.
Tips och råd när du tillagar quinoa
Quinoa ska inte kokas under hela tillagningen, som du gör med pasta, utan ska istället tillagas som ris. Häll ner quinoa i vattnet med lite salt och koka upp. Sänk sedan värmen till den lägsta inställningen på din spis. Låt småkoka under lock tills du ser en liten “svans” sticka ut ur fröna. Detta betyder att de är klara. Smaka av innan servering.

Om du vill ha lite extra smak kan du koka quinoan i buljong istället för vatten. Ska du servera quinoa med kyckling bör du använda kycklingbuljong, medan fiskbuljong passar bättre till fisk och så vidare.

Du kan även testa att rosta quinoan innan du kokar den. Detta gör att den färdiga rätten får en lite rikare smak. Börja med att tvätta fröna och låt dem sedan torka på en skärbräda eller på bakplåtspapper. Häll sedan ner fröna i kastrullen som de ska koka i och rosta dem på medelvärme i cirka 5 minuter. När fröna börjar öppna upp sig är det dags att hälla i vatten eller buljong och tillaga dem som vanligt.

Quinoa kan även ätas till frukost, som ett alternativ till havre. Koka fröna i vatten eller mjölk och servera med frukt, kanel och nötter.

Quinoa - Vanliga frågor

Är quinoa korn?

Quinoa ser ut som korn, men är faktiskt en form av frön. Quinoa räknas trots detta som ett fullkornslivsmedel, vilket betyder att fröna hjälper kroppen med matsmältningen eftersom de inte bryts ner i magen lika lätt som till exempel ris.

Är quinoa glutenfritt?

Ja, quinoa är helt glutenfritt och innehåller dessutom 14 g protein och 7 g fibrer per 100 g. Detta gör quinoa till ett perfekt glutenfritt alternativ till pasta och ris.

Hur förvarar jag quinoa?

Rå quinoa ska förvaras kallt och torrt i en lufttät behållare. Quinoa håller i upp till 2 år. Du bör förvara quinoa i en lufttät matlåda eller plastpåse om originalförpackningen inte går att återförsluta. Lukta på fröna för att se om de går att äta. De ska lukta neutralt utan någon sur lukt.

Hur länge håller tillagad quinoa?

Tillagad quinoa kan ruttna väldigt fort i rumstemperatur. Låt den därför inte stå framme på spisen eller på köksbänken, utan ställ in quinoan i kylen i en lufttät behållare, där den kan hålla i upp till 6 dagar.

Kan jag frysa quinoa?

Tillagad quinoa går att frysa ner och håller i upp till ett år i frysen.

Testa något nytt varje dag

+6

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt