De bästa recepten och maträtterna med avokado

Avokado är en krämig och mild ingrediens som är otroligt mångsidig. Den kan användas i allt från söta smoothies till smakrika såser. Upptäck våra goda recept med avokado här.

Se våra bästa vegetariska recept

Allt om avokado

Fördelar med avokado
Avokado är en riktigt nyttig ingrediens som kan göra det lättare för dig att få med olika näringsämnen från frukt och grönsaker i din kost. En halv avokado innehåller lika många näringsämnen som du får i dig om du äter flera frukter och grönsaker. I avokadon finns näringsämnen som bland annat fibrer, järn, magnesium, folsyra, kalium och vitamin A.

Många vet att bananer är en bra källa för kalium, men faktum är att avokadon innehåller mer kalium än bananer. 100 g avokado innehåller 485 mg kalium medan 100 g banan endast innehåller 358 mg.

Avokadon hjälper även kroppen att uppta näringsämnen från andra ingredienser. Eftersom många näringsämnen behöver blandas med fett för att kroppen ska kunna absorbera dem fungerar avokadon som en sluss, som hjälper kroppen att ta upp fler näringsämnen om den äts tillsammans med andra frukter och grönsaker.
Avokado tips och råd
Det kan vara krångligt att få ut avokadons kärna, särskilt om frukten inte är tillräckligt mogen. Många kockar använder en kniv som de slår in i kärnan, roterar och sedan drar ut den. Gör bara detta om du har en väldigt vass kniv, då en slö kniv enkelt kan glida av kärnan och leda till att du skär dig i handen. En annan metod är att använda en vinkork som du trycker in i kärnan och sedan drar ut, ungefär som en vinkork, men utan att behöva skruva.

Avokador bör inte frysas hela, men det går bra att frysa själva fruktköttet. Skala frukten och ta bort kärnan. Krossa sedan avokadon lite lätt och lägg ner i en plastpåse med lite citronjuice, som du sedan lägger i frysen.

Avokado - Vanliga frågor

Hur många kalorier innehåller en avokado?

Avokador har en hög fetthalt, men en relativt låg halt kalorier. En hel avokado innehåller cirka 320 kalorier och 20 g enkelomättat fett.

Hur gör jag för att få en avokado att mogna?

Avokadon smakar bäst när den är precis rätt mängd mogen. HelloFreshs livsmedelsexperter rekommenderar att du förvarar avokadon i rumstemperatur i upp till en vecka och klämmer försiktigt varje dag tills den känns mogen. En mogen avokado är mjuk när du klämmer på den.

Hur vet jag om avokadon är mogen?

Om den lilla knoppen högst upp på avokadon ramlar av när du pillar på den kan det vara ett tecken på att avokadon är mogen. Men det bästa sättet att se om en avokado är mogen är att klämma på den och känna hur mjuk den är.

Hur förebygger jag att avokadon blir brun?

När avokadon har tagits ur skalet blir den brun väldigt fort. Detta kan göra att den ser oaptitlig ut. Du kan förebygga missfärgningen genom att spruta lite citronjuice på avokadon. Detta trick fungerar även på guacamole.

Hur förvarar jag avokado?

Avokado bör förvaras i rumstemperatur, till exempel i en fruktskål. Om din avokado är mogen och du vill att den behåller sin textur kan du lägga den i kylen.

Testa något nytt varje dag

+7

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt