Medelhavs-inspirerad räkgryta
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Medelhavs-inspirerad räkgryta

Medelhavs-inspirerad räkgryta

med basmatiris och färsk basilika

Ikväll drömmer vi oss bort till medelhavet och lagar en förföriskt god gryta med räkor, tomat, lök, calabresepesto, grädde och vår egen kryddblandning som vi kallar Mamas favorit. Underbara tillbehör är fluffigt basmatiris med vitlök, och färsk basilika.

Taggar:
Lågkalori
Snabb
Barnvänlig
Allergener:
Kräftdjur
Sulfiter
Mjölk
Selleri
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid20 minuter
20 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

150

Räkor

(Innehåller Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)

1

Basilika

30

Calabresepesto

1

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

150

Basmatiris

4

Vitlöksflörter

4

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1

Lök

4

Mamas Favorit

(Innehåller Ägg)

2

Tomat

1

Vitlöksklyfta

Ingår inte i din leverans

½

Salt (steg 1)

3

Vatten (steg 1)

½

Olivolja (steg 1)

½

Salt (steg 3)

1

Olivolja (steg 3)

1

Vatten (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)625 kcal
Energi (kJ)2617 kJ
Fett26.7 g
varav mättat10.8 g
Kolhydrater72.3 g
varav socker10.2 g
Protein22 g
Salt5.5 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Finhacka eller pressa vitlök.

Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs vitlök i 30 sek. 

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Förbered grönsaker
2

Under tiden, skär lök i tunna skivor.

Grovhacka tomat och basilikablad. 

Stek lök
3

Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök i 4-5 min, tills mjuk.

Tillsätt tomat, Mamas favorit, Vitlöksflörter och salt [1/2 tsk | 1 tsk], och stek i ytterligare 2-3 min, tills tomat är lätt mjuk.

Laga gryta
4

Krydda räkor med salt.

Rör i calabresepesto [1/2 paket, 2P], räkor, matlagningsgrädde, grönsaksbuljong och vatten [1 dl | 2 dl] i stekpannan. Sjud i 3-4 min, tills såsen har tjocknat och räkor är genomstekta.

Smaka av med salt och peppar. 

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Tillsätt basilika
5

Precis innan servering, rör ner basilika i stekpannan.

Servera
6

Lägg upp ris och räkgryta i skålar.