De bästa recepten och maträtterna med morot

Moroten är en grönsak som odlats fram genom århundraden och är idag en av de vanligaste ingredienserna i maträtter. Denna grönsak ger dina recept färg, textur, smak och innehåller dessutom mängder av nyttiga näringsämnen. Upptäck våra goda recept här.

Se våra bästa vegetariska recept

Lär känna moroten

Rätter med morot från hela världen
När man pratar om morötter är det första man tänker på oftast den vanliga orangea moroten. Men morötter finns även i gula, vita, röda, lila och svarta varianter. Morötter växer i det vilda i sydvästra Asien och i Europa och moderna versioner av morotsplantor kan bli upp till en meter lång och blommar under sommaren.

Morot är en vanligt förekommande ingrediens i maträtter runt hela jorden. I Tyskland serveras morot ibland som snacks att avnjutas tillsammans med öl och i Frankrike serveras karamelliserad morot ofta med kötträtter. Eftersom moroten smakar sött används den ofta som ingrediens i desserter. I Indien kombinerar man morot med mjölk och saffran i en traditionell geleaktig dessert. I Kroatien används moroten tillsammans med valnötter som topping på tårtor.
De bästa sätten att tillaga morot
Morot är en mångsidig ingrediens som bör vara en del av din vardagliga kost. Morot recept begränsas egentligen bara av din egen fantasi. Här har vi listat ett par tips på hur du kan tillaga morot:
  • Morotsstavar är nyttiga snacks att servera tillsammans med till exempel hummus eller andra dipsåser
  • Koka en god soppa med morot, grönsaksbuljong, lök och färsk koriander
  • Morot går utmärkt att lägga göra inlagd, tillsammans med vitkål, och passar även perfekt om du vill göra din egen kimchi
  • Lägg till riven morot i din favoritsallad för lite extra färg och en sötare smak
  • Puréad morot är gott och nyttigt och uppskattas ofta av små barn

Morot - Vanliga frågor

Hur förvarar jag morot?

Morot är en robust grönsak som håller i flera veckor i kylskåpet om du förvarar den på rätt sätt. Ska du äta morötterna inom 5 dagar kan du skära av de gröna stjälkarna och lägga morötterna i en matlåda med lite vatten för att förebygga att de blir mjuka och tappar sin krispighet. Har du en större mängd morötter kan du linda in dem i hushållspapper och förvara dem i den kallaste delen av kylen. Förvara inte morötter nära äpplen, bananer, tomater eller avocado, eftersom de frigör etylengas som ger morötterna en bitter smak.

Hur odlar jag morot?

Morot är en väldigt enkel grönsak att odla själv. Du kan både plantera morot i en blomkruka och i trädgården. Odla dina egna grönsaker och ha tillgång färska, goda och organiska ingredienser precis när du vill.

Kan jag frysa morot?

Ja, morot går att frysa ner vid behov. Fryst morot behåller den höga halten av vitamin A som moroten är känd för. Du kan tärna, blanchera och frysa ner morot och använda tärningarna i grytor, soppor eller wokade rätter.

Testa något nytt varje dag

+6

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt