De bästa recepten och maträtterna med lök

Vill du testa nya rätter och letar du efter inspiration? Upptäck våra recept med lök och testa något nytt i vardagen.

Se våra bästa vegetariska recept

Tips och tricks för matlagning med lök

Lök kan både vara en sidorätt och en huvudingrediens
Lök är en grundläggande ingrediens i maträtter i hela världen med mångsidig användning. Lök tillsätter lite sötma och textur i grytor och en liten kryddig fräschhet i sallader och wokade rätter.

Lök går med fördel att blanda med andra amaryllisväxter, särskilt vitlök och purjolök. Långsamt tillagad med smör, olja eller vitt vin – eller alla tre – är lök en perfekt grund i många klassiska maträtter som risotto och många grytor.

Lök kan både tillsätta smak i många recept i finhackad form och ge lite mer textur om den tillsätts skivad i grytor och soppor. Ugnsrostad lök är dessutom gott att servera på en rostad macka med creme fraiche eller blue cheese, lite balsamvinäger, färska tomater och ruccola.
Tips för att hacka lök
Många personer tycker att det är jobbigt att hacka lök, eftersom det leder till att ögonen blir irriterade och tåras. Detta beror på vätskan som frigörs i luften när man skär i löken. Ett tips för att undvika att få irriterade ögon är att hacka löken under rinnande vatten. Detta gör att vätskan inte frigörs i luften, utan istället rinner ner i avloppet. Du kan även testa att ha en fläkt vid skärbrädan som blåser bort ämnet som irriterar ögonen. Om du har en väldigt grov känslighet mot lök kan du alltid använda simglasögon för att skydda ögonen när du hackar lök.

Lök - Vanliga frågor

Hur förvarar jag lök?

Lök ska helst förvaras svalt och torrt, där luft enkelt kan cirkulera runt grönsaken. Du kan till exempel hänga upp dem i ett nät i skafferiet. Både gul lök och rödlök kan hålla i upp till 4 veckor om de förvaras korrekt. Lök kan också ha en negativ effekt på andra råvaror och ska helst inte förvaras på samma plats som potatis och andra rotfrukter.

Hur förvarar jag lök i kylskåp?

Lök torkar väldigt fort i kylskåp, så det är bäst att förvara dem i en matlåda eller i en plastpåse om de ska ligga i kylen.

Hur förvarar jag vårlök?

Vårlök och salladslök kan förvaras som andra gröna bladgrönsaker i grönsakslådan i kylen. Dessa typer av lök har inte lika lång livslängd och bör konsumeras inom en vecka.

Kan jag frysa lök?

Ja, lök går med fördel att frysa, men bör först hackas. Finhackad lök fryser och tinar väldigt fort och behåller sin smak i cirka 6 månader i frysen.

Testa något nytt varje dag

+7

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt