Upptäck den smakrika vegetariska världen med HelloFresh

Det är fler och fler som idag äter vegetarisk kost. Antigen har man valt att endast äta vegetariska maträtter, eller så byter man oftare ut köttet mot fler grönsaker. Läs vidare och utforska den välsmakande världen av vegetarisk mat från HelloFresh

Tips och trick på hur du får in vegetarisk mat i din kost

Läs vidare och utforska den välsmakande världen av vegetarisk mat från HelloFresh

Tips och trick på hur du får in vegetarisk mat i din kost

  1. Börja med det du tycker om

Visste du att man egentligen bör äta 5 frukter och grönsaker varje dag?

För många kan det kännas svårt att inkludera så många grönsaker och frukter i sin dagliga kost, men det behöver inte vara en utmaning.

Ett enkelt sätt att komma igång är att helt enkelt äta det man tycker om. Gillar du spenat? Ha med det i alla måltider. Är du ett broccoli-fan? Ät det vid sidan av dina maträtter. På det sätt får du snabbt i dig hälsosamma grönsaker varje dag.

  1. Upptäck vegetariska varianter av dina favoriträtter

Det är tur att vegetarisk mat har blivit så stort, för det innebär även att det nu finns fler recept att välja mellan och många är perfekta för de som gillar kött.

Om du till exempel älskar klassisk lasagne kan du testa en vegetarisk variant med aubergine och spenat. Du kan även enkelt göra fredags-tacos med bönor och majs istället för köttfärs, bara ha i lite tacokrydda. Hitta den vegetariska versionen av din favoriträtt och upptäck möjligheterna.

  1. Börja med det du tycker om

Visste du att man egentligen bör äta 5 frukter och grönsaker varje dag?

För många kan det kännas svårt att inkludera så många grönsaker och frukter i sin dagliga kost, men det behöver inte vara en utmaning.

Ett enkelt sätt att komma igång är att helt enkelt äta det man tycker om. Gillar du spenat? Ha med det i alla måltider. Är du ett broccoli-fan? Ät det vid sidan av dina maträtter. På det sätt får du snabbt i dig hälsosamma grönsaker varje dag.

  1. Upptäck vegetariska varianter av dina favoriträtter

Det är tur att vegetarisk mat har blivit så stort, för det innebär även att det nu finns fler recept att välja mellan och många är perfekta för de som gillar kött.

Om du till exempel älskar klassisk lasagne kan du testa en vegetarisk variant med aubergine och spenat. Du kan även enkelt göra fredags-tacos med bönor och majs istället för köttfärs, bara ha i lite tacokrydda. Hitta den vegetariska versionen av din favoriträtt och upptäck möjligheterna.

  1. Upptäck en ny värld av vegetariska recept

En stor bonus med att gå över till vegetarisk mat är att man upptäcker så många nya recept och maträtter.

Många kulturer runt om i världen är väldigt duktiga på att laga vegetarisk mat och delar gärna med sig av recepten. Så man upptäcker också mat från världens alla hörn.

Man blir snabbt duktig på att vara öppensinnad när det gäller att testa nya maträtter. Vem vet, du kanske hittar din nya vegetariska favoriträtt på HelloFresh?

Upptäck tillredningsmetoder för olika grönsaker

Gör det bästa av de grönsaker du har i kylen genom att tillaga dem på rätt sätt

Det kan vara ett stort steg att gå över till vegetarisk mat om man inte har testat det innan, men som tur lär man sig snabbt hur saker och ting tillagas på bästa möjliga sätt, och vilka ingredienser som passar med vad.

  • Aubergine är kanske inte den första grönsaken man letar efter i grönsaksavdelningen, men den kan användas till väldigt mycket. Den kan också vara en bra ersättning för kött i vissa rätter och i andra kan det vara ett smakrikt inslag. När du ska använda aubergine i till exempel en gryträtt kan du skära upp den och sedan lägga bitarna i en skål med lite salt. Låt skålen sedan stå i 10-20 minuter för att auberginen ska dra åt sig saltet.
  • Bruna bönor kan användas till så mycket mer än ett hälsosamt inslag i salladen. Det är supergott att använda de här bönorna som ersättning för kött i till exempel tacos och burritos. För att laga dessa mexikanska rätter med bönor behöver du bara bönor på burk eller kartong, en burk majs och lite tacokrydda. Börja med att tillaga bönorna på medelhög värme i några minuter innan du lägger till majsen och kryddan.
  • Grönkål kan vara en hälsosam grund i en sallad eller nyttig pastasås, men om den inte tillagas på rätt sätt kan det smaka bittert och vara segt att tugga. Som tur är, är det enkelt att få grönkålen att bli ett utsökt tillägg i dina maträtter. Börja med att skära bort stjälken från kålen och hacka bladen i mindre bitar. Värm låg värme med olivolja och salt. Till sist kan du pressa en halv citron över bladen och skruva upp till medelhög värme en kort stund innan servering.
  • Spetskål är en underbar grönsak som enkelt kan passa in i flera recept, från sommarens härliga grillkvällar till tyngre, höstiga recept. Spetskålen ger en fräsch och ny smakupplevelse som lyfter middagen. Lägg fyra klyftor på en plåt och häll över olivolja och citron med lite salt och peppar. Tillaga dem sedan i ugnen på 200 grader i 20 minuter eller tills de börjar bli lite mörka i toppen.

  1. Upptäck en ny värld av vegetariska recept

En stor bonus med att gå över till vegetarisk mat är att man upptäcker så många nya recept och maträtter.

Många kulturer runt om i världen är väldigt duktiga på att laga vegetarisk mat och delar gärna med sig av recepten. Så man upptäcker också mat från världens alla hörn.

Man blir snabbt duktig på att vara öppensinnad när det gäller att testa nya maträtter. Vem vet, du kanske hittar din nya vegetariska favoriträtt på HelloFresh?

Upptäck tillredningsmetoder för olika grönsaker

Gör det bästa av de grönsaker du har i kylen genom att tillaga dem på rätt sätt

Det kan vara ett stort steg att gå över till vegetarisk mat om man inte har testat det innan, men som tur lär man sig snabbt hur saker och ting tillagas på bästa möjliga sätt, och vilka ingredienser som passar med vad.

  • Aubergine är kanske inte den första grönsaken man letar efter i grönsaksavdelningen, men den kan användas till väldigt mycket. Den kan också vara en bra ersättning för kött i vissa rätter och i andra kan det vara ett smakrikt inslag. När du ska använda aubergine i till exempel en gryträtt kan du skära upp den och sedan lägga bitarna i en skål med lite salt. Låt skålen sedan stå i 10-20 minuter för att auberginen ska dra åt sig saltet.
  • Bruna bönor kan användas till så mycket mer än ett hälsosamt inslag i salladen. Det är supergott att använda de här bönorna som ersättning för kött i till exempel tacos och burritos. För att laga dessa mexikanska rätter med bönor behöver du bara bönor på burk eller kartong, en burk majs och lite tacokrydda. Börja med att tillaga bönorna på medelhög värme i några minuter innan du lägger till majsen och kryddan.
  • Grönkål kan vara en hälsosam grund i en sallad eller nyttig pastasås, men om den inte tillagas på rätt sätt kan det smaka bittert och vara segt att tugga. Som tur är, är det enkelt att få grönkålen att bli ett utsökt tillägg i dina maträtter. Börja med att skära bort stjälken från kålen och hacka bladen i mindre bitar. Värm låg värme med olivolja och salt. Till sist kan du pressa en halv citron över bladen och skruva upp till medelhög värme en kort stund innan servering.
  • Spetskål är en underbar grönsak som enkelt kan passa in i flera recept, från sommarens härliga grillkvällar till tyngre, höstiga recept. Spetskålen ger en fräsch och ny smakupplevelse som lyfter middagen. Lägg fyra klyftor på en plåt och häll över olivolja och citron med lite salt och peppar. Tillaga dem sedan i ugnen på 200 grader i 20 minuter eller tills de börjar bli lite mörka i toppen.

Bli inspirerad av alla underbara vegetariska recept på HelloFresh

En vegetarisk favoriträtt för alla

Om du vill utforska eller testa vegetarisk kost men saknar inspiration till recept är HelloFresh vegetariska matkasse ett perfekt sätt att påbörja din vegetariska resa.

Här hittar du nya spännande vegetariska recept varje vecka och kan vara säker på att du får hem något unikt med varje matkasse.

På HelloFresh kommer du också upptäcka olika matkulturer och ingredienser du kanske inte har jobbat med innan. Vi uppdaterar konstant våra recept med ny inspiration, så håll ett öga på vår receptsida och imponera på dina nära och kära med dina nya vegetariska kunskaper.

En vegetarisk favoriträtt för alla

Om du vill utforska eller testa vegetarisk kost men saknar inspiration till recept är HelloFresh vegetariska matkasse ett perfekt sätt att påbörja din vegetariska resa.

Här hittar du nya spännande vegetariska recept varje vecka och kan vara säker på att du får hem något unikt med varje matkasse.

På HelloFresh kommer du också upptäcka olika matkulturer och ingredienser du kanske inte har jobbat med innan. Vi uppdaterar konstant våra recept med ny inspiration, så håll ett öga på vår receptsida och imponera på dina nära och kära med dina nya vegetariska kunskaper.

Vegetariska Recept

Förvandla köket till din ateljé med HelloFreshs vegetariska recept och skapa gröna konstverk som skulle få Rembrandt att vilja byta sin mytomspunna pensel mot ett grönvitt förkläde. Våra vegetariska recept passar både nya och erfarna vegetarianer.

Med HelloFresh kan du raskt og enkelt bli en vegetarisk mester.

Mexikanska linser

med majssalsa och sötpotatis

Böngryta

med kokosmjölk, limeris och jalapeno

Vegetarisk ragu

med rigatoni, vegofärs och ricotta

Vegetariska enchiladas

med kidneybönor, koriander- och tomatsalsa

Krispig pankoblomkål

med vitlöksris och wokade grönsaker

Gnocchi

med spenat, körsbärstomater och vitlökspangrattato

Falafelsallad

med bulgur och grekisk salladsost

Larb med linser

pak choi, sesamfrön och mynta

Kokossoppa

med sötpotatis, kidneybönor och salladslök

Halloumiburgare

med krämig pestodressing och klyftpotatis

Ostgratinerad aubergine

med bulgur, karamelliserad rödlök och myntasallad

Casarecce

med ricottasås, zucchini, champinjoner och tomat

Linsdahl med spenat

toppad med aprikoschutney och raita

Poke bowl

picklad lök, ingefärs- och vitlöksris (OBS! Ägg är en skafferivara)

Pasta caponata

med pappardelle, aubergine och timjan

Pulled beans tacos

med cajunmajo och tomatsalsa

I Sverige älskar vi vegetarisk kost

Ät vegetariskt och bidra till en hållbar framtid

I Sverige blir vi hela tiden bättre och bättre på att äta vegetariskt och ord som flexitarian och pescetarian har trillat in i vårt ordförråd. Allt fler blir också veganer och avstår från animaliska produkter helt och hållet.

För femte året i rad ökar andelen människor som äter vegetarisk och det är främst kvinnor och unga personer som driver utvecklingen framåt. Men förändringen ses bland alla i Sverige, och det kan finnas många anledningar.

Idag äter faktiskt 56% av Sveriges befolkning vegetarisk mat minst en gång i veckan. Denna utveckling är inte bara bra för folkhälsan men även för hållbarheten i samhället. Det är tydligt att just hållbarheten är en tydlig motivation att börja äta mer vegetariskt; 58% av vegetarianer har angett klimat och miljö som det huvudsakliga skälet för deras val av kost.

Över hälften av Sveriges befolkning äter vegetarisk mat varje vecka

De 20 mest populära vegetariska rätterna i Sverige

  1. Lasagne (14370)
  2. Pizza (14370)
  3. Pasta (3430)
  4. Julmat (2900)
  5. Gryta (2900)
  6. Paj (2500)
  7. Moussaka (1510)
  8. Vegetarisk köttfärssås (1400)
  9. Smörgåstårta (1100)
  10. Tacos (900)
  11. Bolognese (890)
  12. Wok (790)
  13. Pasta med sås (700)
  14. Chili (600)
  15. Carbonara (600)
  16. Piroger (330)
  17. Enchiladas (310)
  18. Potatis (260)
  19. Quesadilla (250)
  20. Burrito (230)

Ät vegetariskt och bidra till en hållbar framtid

I Sverige blir vi hela tiden bättre och bättre på att äta vegetariskt och ord som flexitarian och pescetarian har trillat in i vårt ordförråd. Allt fler blir också veganer och avstår från animaliska produkter helt och hållet.

För femte året i rad ökar andelen människor som äter vegetarisk och det är främst kvinnor och unga personer som driver utvecklingen framåt. Men förändringen ses bland alla i Sverige, och det kan finnas många anledningar.

Idag äter faktiskt 56% av Sveriges befolkning vegetarisk mat minst en gång i veckan. Denna utveckling är inte bara bra för folkhälsan men även för hållbarheten i samhället. Det är tydligt att just hållbarheten är en tydlig motivation att börja äta mer vegetariskt; 58% av vegetarianer har angett klimat och miljö som det huvudsakliga skälet för deras val av kost.

Över hälften av Sveriges befolkning äter vegetarisk mat varje vecka

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Välj matkasse