
Donburi är en japansk rätt som består av en skål med ris som toppas med exempelvis kött och grönsaker. I kväll lagar vi en vegetarisk version och serverar pak choi-ris med stekt vegofärs med asiatisk woksås och en krämig sallad med kålrabbi, morot och sesammajonnäs. Grönt och gott!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
½ st
Vitlöksklyfta
½ g
Chiliflakes
½ st
Kålrabbi, vit
50 g
Vegansk sesammajonnäs
(Innehåller: Sesam, Soja, Vete, Gluten)
150 g
Jasminris
1 st
Pak choi
75 g
Asiatisk woksås
(Innehåller: Sesam, Soja, Vete, Gluten)
180 g
Vegofärs
(Innehåller: Soja, Gluten, Korn)
1 st
Lök
1 st
Morot
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till vegoprotein
2 msk
Vatten till dressing
¼ tsk
Salt till dressing
2 msk
Vatten till sås
1 msk
Smör till ris

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Skala morot (oskalad) i långa band med en potatisskalare.
Skala och skär kålrabbi i 1/2 cm tunna stavar.
Finhacka lök.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegofärs med lök, salt och en nypa peppar, i 4–5 min, eller tills lätt brynt.

Under tiden, blanda sesammajonnäs, vatten, vitlök, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Vänd kålrabbi och morot i sesamdressing precis innan servering.
Grovhacka pak choi.

Tillsätt asiatisk woksås och vatten till pannan med vegofärs. Rör i 30 sek, tills färsen är täckt med sås.
Rör ner pak choi och smör i kokt ris precis innan servering.

Lägg upp ris i skålar och toppa med sesamslaw och vegofärs.
Garnera med chiliflakes.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.