
Är det första gången du hör talas om veracruz-sås? Grattis, då har du en härlig smakupplevelse framför dig! I dagens rätt blir denna mexikanska klassiker med tomat, oliver och jalapeno ett perfekt komplement till cajunkryddad, sprödstekt kolja och fluffigt ris med morot och lime.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
150 g
Basmatiris
5 g
Tex-Mex
1 st
Morot
250 g
Kolja
(Innehåller: Fisk)
½ paket
Krossade tomater
1 st
Lök
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Jalapeno
20 g
Kalamataoliver
1 portionspåse
Oregano
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller: Sulfiter)
½ st
Lime
1 msk
Smör (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ dl
Vatten (steg 3)

Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs Tex-Mex och hälften av Ay Cajun-ba i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min, eller tills riset är mjukt.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Under tiden, finhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Kärna ur och finhacka jalapeno.
Grovhacka oliver [1/2 paket, 2P].

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Stek lök i 3–4 min, eller tills lätt genomskinlig.
Tillsätt vitlök och jalapeno och stek i ytterligare 30 sek.
Rör i vatten [1/2 dl | 1 dl], krossade tomater [1/2 paket, 2P], oliver, socker [1/2 tsk | 1 tsk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Sjud sås i 7–8 min, tills redo att serveras.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med resterande Ay Cajun-ba, en nypa salt och peppar.
Stek i 2–3 min på varje sida, tills gyllene och genomstekt.
VIKTIGT: Fisken är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Unde tiden, plocka oreganoblad.
Riv morot (oskald) grovt.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Fluffa upp ris med en gaffel precis innan servering. Krama i limesaft och rör ned morot med riset. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp ris och fisk i djupa tallrikar.
Skeda över veracruz-sås.
Garnera med färsk oregano.