Skip to main content
Thailändsk kokos- och linsgryta

Thailändsk kokos- och linsgryta

med pak choi-ris och jordnötscrunch

4.1
(319)

I kväll lagar vi en krämig kokosgryta med linser med inspiration från det thailändska köket. Vi smaksätter vår gryta med vitlök, citrongräs, limesaft och ingefära och kokar fluffigt basmatiris med pak choi och smör att servera till. Sedan toppar vi med färska tomater, koriander och knaprig jordnötscrunch med panko för extra smak och textur.

Taggar:
Vegetarisk
Plantbaserat
Allergener:
Selleri
Vete
Soja
Gluten
Jordnötter
Kan innehålla spår av allergener
Gluten
Sesam
Nötter

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid
NivåLätt
Antal portioner

100 g

Röda linser

(Innehåller: Kan innehålla spår av allergener, Gluten)

1 st

Vitlöksklyfta

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Citrongräs

½ st

Ingefära

250 ml

Kokosmjölk

25 ml

Sojasås

(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)

½ st

Citrusfrukt

1 st

Tomat

1 portionspåse

Koriander

12.5 g

Pankoströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller: Kan innehålla spår av allergener, Sesam, Nötter, Jordnötter)

150 g

Basmatiris

1 st

Pak choi

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

1 msk

Olivolja (steg 2)

2 dl

Vatten (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 3)

½ msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

1 msk

Smör (steg 5)

Energi (kJ)3907 kJ
Energi (kcal)934 kcal
Fett46 g
varav mättat25.7 g
Kolhydrater99.9 g
varav socker6.1 g
Kostfiber9.5 g
Protein25.2 g
Salt6.6 g
Trans Fat0.1 g
Potassium389 mg
Calcium63.3 mg
Iron1.2 mg
Stekpanna
Rivjärn
Medium Saucepan

Instruktioner

1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].

Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

2

Under tiden, riv ingefära (oskalad) och vitlök fint.

Banka citrongräs med en träsked.

Skölj röda linser.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Fräs vitlök och ingefära [2 tsk | 4 tsk] i 30 sek, eller tills väldoftande.

3

Rör ner kokosmjölk, röda linser, vatten [2 dl | 4 dl], grönsaksbuljong, citrongräs, sojasås, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i stekpannan.

Koka upp och sänk sedan till medellåg värme.

Sjud under lock tills linserna är mjuka, 20–22 min.

TIPS: Rör om då och då, så inte linserna fastnar i botten.

4

Under tiden, finhacka jordnötter.

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en ny medelstor stekpanna på medelhög värme.

Stek panko [1/2 påse, 2P] och jordnötter i 3–4 min, eller tills gyllene och krispiga.

Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Ställ åt sidan i en liten skål.

5

Grovhacka tomat och pak choi.

Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.

Krydda linsgrytan med en nypa salt och peppar. Tillsätt limesaft [1 msk | 2 msk].

Rör ner pak choi och smör [1 msk | 2 msk] i ris precis innan servering. Plocka bort citrongräs från grytan.

6

Lägg upp ris och linsgryta i djupa tallrikar.

Toppa med färsk tomat och jordnötscrunch.

Garnera med rivna korianderblad och servera med resterande limeklyftor.