De bästa recepten och maträtterna med ägg

En vanligt förekommande ingrediens behöver inte vara tråkig. Upptäck våra bästa recept med ägg här och laga allt från omelett till frittata med HelloFresh.

Se våra bästa vegetariska recept

Sätt krydda på äggrätterna

Ägg recept från hela världen
Ägg är en av de mest grundläggande och mångsidiga ingredienserna inom matlagning. Den används i allt från klassiska internationella frukosttallrikar till de finaste bakverken i världen. Vem som helst kan tillaga ägg, men att bemästra tillagningen kan vara lite krångligare. Följ dessa snabba tips som kan hjälpa dig att få ett perfekt tillagat ägg:

  • Att steka ett ägg tar cirka två minuter i en varm stekpanna med olja.
  • Äggröra tar oftast upp till en minut att laga.
  • Ska du koka ett ägg tar det mellan 6 och 10 minuter, beroende på hur du vill ha ägget kokt.


I Indien har man ägg i krämiga curryrätter med spenat. I Storbritannien är skotska ägg, kokta ägg inlindade i köttfärs, en vanlig syn på picknickar. I många nordafrikanska länder kombineras ägg ofta med tomat, paprika, fetaost, lök och örter. Ägg är viktiga i många bakrecept och ett måste för att göra pannkakor. Ägg är även grunden till många dessertsåser som exempelvis tjock vaniljsås.
Vill du ha fler sätt att förbättra dina ägg recept?
Här ser du några av tipsen från våra experter om hur du bäst kryddar ägg, oavsett om du föredrar hela stekta ägg, äggröra, omelett, kokta eller pocherade ägg.
  • Salt och peppar: Lär dig först att krydda med rätt mängd salt och peppar innan du börjar experimentera med andra kryddor
  • Paprika: Ger ägget en rökig smak, perfekt i äggröra
  • Gräslök: Gör den klassiska omeletten lite mer smakrik med lite hackad gräslök
  • Chilipulver eller torkad chili: Vill du ha lite hetta i dina ägg recept är chili alltid ett bra val

Ägg - Vanliga frågor

Hur lång tid tar det att koka ett ägg?

Ett ägg kan ta mellan 6 och 10 minuter att koka. Det viktigaste är att låta vattnet koka upp innan du lägger ner äggen, så att du kan hålla koll på hur länge de kokat. Koka ägg längre om de ska tärnas eller skivas och koka dem kortare om du vill att äggulan är rinnig, som passar perfekt på smörgåsar.

Hur mycket protein innehåller ett ägg?

Ägg är en utmärkt proteinkälla som passar bra i en hälsosam och välbalanserad kost. Ett vanligt ägg innehåller cirka 7 g protein.

Är ägg en mejeriprodukt?

Nej, ägg är inte en mejeriprodukt. De innehåller inte mjölk.

Kan vegetarianer äta ägg?

Ja, vegetarianer kan äta ägg. Men eftersom ägg är en produkt från djurriket äter veganer inte ägg.

Hur förvarar jag ägg?

Förvara ägg i den kartong eller förpackning de kom i för att skydda dem från att absorbera smaker och lukter från andra matvaror. Du kan även se bäst före datumet lättare om du har kvar förpackningen. Tvättade ägg ska förvaras under 20ºC, vilket i många fall betyder att de bör vara i kylskåpet. Om du köper dina ägg från en bondgård som inte tvättar äggen kan de dock ligga framme i rumstemperatur. Äggvita eller äggula som blivit över kan förvaras i en lufttät behållare som ställs i kylen och håller då i upp till 2 dygn.

Kom ägget eller kycklingen först?

Här hos HelloFresh har vi svaret på många frågor som gäller mat och ingredienser, men denna fråga är alldeles för filosofisk och krånglig för oss att svara på.

Testa något nytt varje dag

+7

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt