De bästa recepten och maträtterna med pesto

Pesto är en smakrik ingrediens som passar bra i många olika sorters maträtter. Upptäck våra recept med pesto och hitta din favorit här.

Se våra bästa vegetariska recept

Lite pesto är allt du behöver

Pesto är en mångsidig italiensk sås som uppfanns i Genova regionen
Pesto görs av färsk basilika, vitlök, pinjenötter och parmesanost. Namnet pesto kommer från det italienska ordet “pestare” som betyder “att krossa”, vilket är metoden som används för att göra pesto. I Italien kan pesto betyda många olika såser som tillverkas genom att krossa ingredienserna, men den genovesiska såsen är den som är allra mest populär och även den sorten som är vanligast i Sverige.

Pesto med basilika är en relativt ny sås, då man tidigare gjorde såsen utan den gröna örten. De första tecknen på pesto med basilika hittades i en receptbok från 1800-talet skriven av Giovanni Battista Ratto.
Tips för att para pesto med andra ingredienser
Pesto passar utmärkt med många olika ingredienser och kan användas för att krydda maträtter. Du kan till exempel blanda ner en matsked pesto i en tomatsoppa för att göra soppan lite fylligare. Här är några andra tips på hur du kan använda pesto:
  • Kyckling – dela kycklingbröst på mitten och bre pesto på insidan innan du tillagar den i ugnen
  • Fisk – kombinera pesto med smör och servera till grillad vit fisk
  • Pasta – pesto går att ha som pastasås för sig själv eller i kombination med grädde, körsbärstomater eller en lätt tomatsås
  • Bröd – använd pesto som pålägg tillsammans med skivad tomat
  • Pizza – en liten mängd pesto på pizza med mozzarellaost är en klassiker
  • Lamm – Smörj in lammkött i pesto och rosta i ugnen för en krispig och smakrik maträtt

Pesto - Vanliga frågor

Hur gör jag pesto?

Det bästa sättet att göra din egen pesto är att använda en matberedare och ha färska ingredienser. Blanda färska basilikablad, pinjenötter, skalad vitlök och parmesan med olivolja och kör i matberedare tills såsen har blivit slät.

Hur gör jag en krämig pestosås?

Pesto har en smak som kan ta över helt om den används i stor mängd. Blanda därför en liten mängd pesto med grekisk yoghurt för att få en krämig sås som smakar pesto utan att det blir för mycket på en gång.

Hur gör jag pesto utan pinjenötter?

När du gör din egen pesto kan du experimentera med olika ingredienser för att ersätta pinjenötter. Testa till exempel en pesto med valnötter, koriander och mint. Eller byt ut parmesan mot pecorino romano-ost. Du kan även skippa osten helt om du är laktosintolerant.

Hur förvarar jag pesto?

Färsk hemmagjord pesto håller i upp till en vecka i en lufttät burk i kylskåpet. Butiksköpt pesto har bäst före datum och förvaringsinstruktioner på förpackningen.

Kan jag frysa pesto?

Ja, pesto går alldeles utmärkt att frysa. Det bästa sättet är att använda en isform och göra små isbitar av peston, så att den är lättare att tina. Pesto kan även frysas i plastpåsar som går att försluta. Undvik att frysa glasförpackningar, då dessa kan spricka om innehållet expanderar. Fryst pesto håller mellan 6 och 12 månader i frysen.

Testa något nytt varje dag

+7

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt