De bästa recepten och maträtterna med pesto
Pesto är en smakrik ingrediens som passar bra i många olika sorters maträtter. Upptäck våra recept med pesto och hitta din favorit här.
Se våra bästa vegetariska recept
Recept med pesto för vegetarianer
Grön pesto recept
Grön pesto recept
Recept med pestodressing
Alla recept med pesto
Lite pesto är allt du behöver

Pesto görs av färsk basilika, vitlök, pinjenötter och parmesanost. Namnet pesto kommer från det italienska ordet “pestare” som betyder “att krossa”, vilket är metoden som används för att göra pesto. I Italien kan pesto betyda många olika såser som tillverkas genom att krossa ingredienserna, men den genovesiska såsen är den som är allra mest populär och även den sorten som är vanligast i Sverige.
Pesto med basilika är en relativt ny sås, då man tidigare gjorde såsen utan den gröna örten. De första tecknen på pesto med basilika hittades i en receptbok från 1800-talet skriven av Giovanni Battista Ratto.

Pesto passar utmärkt med många olika ingredienser och kan användas för att krydda maträtter. Du kan till exempel blanda ner en matsked pesto i en tomatsoppa för att göra soppan lite fylligare. Här är några andra tips på hur du kan använda pesto:
- Kyckling – dela kycklingbröst på mitten och bre pesto på insidan innan du tillagar den i ugnen
- Fisk – kombinera pesto med smör och servera till grillad vit fisk
- Pasta – pesto går att ha som pastasås för sig själv eller i kombination med grädde, körsbärstomater eller en lätt tomatsås
- Bröd – använd pesto som pålägg tillsammans med skivad tomat
- Pizza – en liten mängd pesto på pizza med mozzarellaost är en klassiker
- Lamm – Smörj in lammkött i pesto och rosta i ugnen för en krispig och smakrik maträtt
Pesto - Vanliga frågor
Hur gör jag pesto?
Hur gör jag en krämig pestosås?
Hur gör jag pesto utan pinjenötter?
Hur förvarar jag pesto?
Kan jag frysa pesto?
Testa något nytt varje dag
+3




Recept du kommer att älska!
Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.