
Den italienska staden Neapel är inte bara känd för sin pizza – där är man dessutom expert på att laga fantastiska pastarätter. Vi har hämtat inspiration från detta kulinariska centrum till kvällens middag och lagar perfekt al dente-kokt rigatoni i en lyxig tomatsås med schalottenlök, vitlök kalamataoliver, calabresepesto och färsk basilika. Pangrattato på cashewnötter och panko ger extra crunch på toppen.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
70 g
Kalamataoliver
40 g
Cashewnötter
(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Jordnötter, Sesam)
2 st
Vitlöksklyfta
½ paket
Krossade tomater
1 portionspåse
Basilika
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
1 paket
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja)
1 g
Chiliflakes
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
60 g
Calabresepesto
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Schalottenlök
½ msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 4)
¼ tsk
Socker (steg 4)

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Under tiden, finhacka schalottenlök.
Finhacka basilikablad.
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka oliver.
Grovhacka cashewnötter.

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko och cashewnötter i 3–4 min, eller tills gyllene och krispiga.
Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Lägg över i en liten skål.

Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek schalottenlök och vitlök i 2–3 min, eller tills de börjar mjukna.
Tillsätt krossade tomater [1/2 paket, 2P], grönsaksbuljong och balsamvinäger, och sjud i 6–7 min.
Tillsätt chiliflakes, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], sparat pastavatten, calabresepesto, oliver och en nypa peppar. Sjud i ytterligare 2 min, eller tills genomvarmt.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Vänd ner pasta och basilika i såsen.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om pastan verkar torr.

Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med cashewcrunch.