HelloFresh
Recept
Spanska Recept

Utforska världens kök

Spansk mat recept - rätter inspirerade från Spanien

Välkommen till våra spanska recept. Här hittar du rätter med inspiration från Sveriges absoluta favoritresmål - Spanien! Spanien är känt för en matkultur med stor mångfald och variation på rätter i hela landet. Det finns något för alla.

Spanska recept som gör dina middagar till en fröjd

Här får du inspiration till goda spanska rätter och middagstips! Vi har både klassiska rätter och olika tolkningar på spanska favoriter.

Utforska fler av världens kök

Upptäck mer om spansk mat

En kulinarisk resa genom smaker och traditioner

Det spanska köket är känt för sin mångfald och kreativitet, där varje region har sina egna unika rätter och ingredienser som bidrar till en kulinarisk upplevelse utan like. Från de lite kryddiga smakerna i Andalusien till de färska skaldjuren i Galicien, är Spanien en skattkammare av goda maträtter som är redo att upptäckas.

Med en historia som sträcker sig över århundraden, bjuder det spanska köket på en palett av spännande rätter och unika ingredienser som speglar landets olika regioner. Varje recept tar dig med på en kulinarisk resa genom Spaniens rika matkultur.

Så kom med oss på en resa genom några av de mest ikoniska rätterna och ingredienserna i det spanska köket. Vi vill inspirera dig att laga spansk mat hemma i ditt eget kök på ett enkelt sätt. Många av rätterna är säkerligen redan klara favoriter då många svenskar älskar Spanien och gärna semestrar i landet.

Spanien på tallriken

Laga spansk mat med HelloFresh

När du börjar utforska de olika recepten så kommer du att stöta på en rad olika ingredienser som ger maten dess karaktäristiska smak. Med våra steg-för-steg recept kommer du att kunna lära dig mer om det spanska köket och kan testa nya rätter med spännande ingredienser.

Chorizo är en av dem. Detta är den kryddiga och rökiga korven som är en central del i många spanska rätter. Oliver är en annan viktig ingrediens i många spanska maträtter, särskilt de saltade och marinerade varianterna som ger en härlig sälta till tapas och sallader.

En av de kändaste rätterna - Paellan, tar sin karakteristiska gula färg och subtila smak från saffran och innehåller dessutom friska och välsmakande skaldjur.

För den som älskar ost är manchego ett måste, med sin nötiga smak och krämiga konsistens som passar perfekt i allt från tapas till olika gratänger.

Gör livet lite enklare med HelloFresh

Spanska mat är fullt av unika smaker

Från de livliga gatorna i Barcelona till de pittoreska byarna i Andalusien så bjuder Spanien på sina egna unika smaker och matupplevelser. Från de klassiska patatas bravas som är krispiga potatisbitar i kryddig sås, till gambas al ajillo, vitlöksstekta räkor som smälter i munnen, finns det en tapas för varje smak och tillfälle.

När man talar om spansk mat är det omöjligt att inte nämna landets rika historia och hur den har format dagens kulinariska landskap. Landet har präglats av olika tidsperioder och resor som bidragit med nya ingredienser och influenser. Den romerska eran bidrog bland annat med oliver, vin och olika sätt att koka kött. Med olika kulturer och traditioner som har smält samman till det vi idag känner som det spanska köket.

Oavsett om du är ute efter att utforska de klassiska rätterna eller vill upptäcka nya smaker och kombinationer, så bjuder det spanska köket in dig att prova på nya kombinationer fulla av historia, smaker och överraskningar.

3 snabba om spansk mat

Vad kännetecknar det spanska köket och vad gör det unikt?

Det spanska köket är känt för sin stora mångfald och rika smaker. Med sin inverkan från olika regioner i landet, är det vanligt att hitta maträtter som är fyllda med färska lokala ingredienser såsom olivolja, färska örter, vitlök och paprika. Dessutom är tapas, små delikatesser som man delar med vänner, en ikonisk del av den spanska matkulturen.

Vilka är några klassiska spanska ingredienser som används i många traditionella recept?

Många klassiska spanska rätter är kända för att använda sig av välsmakande ingredienser som chorizo, saffran, oliver, manchego-ost, paprika (pimentón) och färska skaldjur som räkor och bläckfisk. Dessa ingredienser ger maten den karakteristiska smaken och doften är ljuvlig i det spanska köket.

Vilka regioner i Spanien är kända för sina unika maträtter och smaker?

Baskien känd för sin pintxos, små delikatesser på bröd, och rätter som bacalao al pil pil (torsk i vitlökssås). Katalonien är känd för sin rika tradition av seafood, inklusive rätter som paella catalana och fideuà (en pasta- och skaldjursrätt). Från Andalusien kommer klassiker som gazpacho (kall tomatsoppa) och pescaíto frito (friterad fisk). Galicien är känt för sina färska skaldjur och rätter som pulpo a la gallega (kokt bläckfisk med paprika och olivolja). Att utforska dessa regioners matkulturer är som en kulinarisk resa genom Spanien.

Testa något nytt varje dag

+7

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt