HelloFresh
Recept
Turkiska Recept

Utforska världens kök

Laga turkiska recept med HelloFresh

Turkisk matlagning är en smältdegel av kulturer och traditioner med rötter som sträcker sig tusentals år tillbaka. Landets rika historia och skiftande landskap har skapat en fantastisk matkultur som är full av färg, aromatiska kryddor och utsökta smaker.

Turkiska recept

Utforska fler av världens kök

Upptäck våra turkiska recept

Laga turkiska favoriter hemma

Våra turkiska recept är fulla av smak och särskilt bra om du behöver lite variation till dina middagar. HelloFreshs recept är utformade med en enkel steg-för-steg metod så att du också kan bli en mästare i köket och skapa nya och inspirerande rätter varje dag. Med tydliga recept och en god överblick är det mycket enklare att skapa god mat hemma i köket.

Testa exempelvis vår köfte med granatäppletabbouleh och mild yoghurt med flera smakrika ingredienser som många förknippar med turkisk mat. En maträtt som dessutom passar perfekt en varm afton i mitten på sommaren.

Eller kanske är du sugen på en turkisk kycklingbowl med granatäpple och persiljebulgur som har allt! Massor av smak, textur, balanserade smaker och goda råvaror. Testa och se själv om det blir en framtida favorit hemma hos dig.

Middagar med massor av smak och vackra färger

Turkisk mat har allt

Med den mångfald som finns i turkisk mat och de många olika ingredienser som ofta förekommer i dessa recept såsom granatäpple, bladpersilja och olika kryddor är rätterna ofta fulla av vackra färger. Färgerna gör rätterna lite extra inbjudande. Men de är dessutom fulla av textur och variation som gör att du enkelt kan hitta en favorit oavsett om du är till det vegetariska eller äter kött.

Vill du ge våra recept lite extra smak och har tid så det räcker kan du till exempel grilla köttet eller grönsakerna från våra recept. Många turkiska rätter är tillagade över en kolgrill och ger rätterna oerhört mycket smak. Dofterna som sprider sig är fantastiska under själva tillagningen och får munnen att vattnas.

Med tahini och hummus eller en god yoghurtdressing till maten så når rätterna alltid nästa nivå när det kommer till smak och balans.

De bästa fyllningarna för en grym turkisk kumpir

Kumpir är ett turkiskt recept som du hittar i varje gathörn om du spatserar längs med de myllrande gatorna i Istanbul. Men vad är det som är så speciellt med kumpir - det är ju bara en bakad potatis? Svaret är enkelt: fyllningen!

När du laddat din bakade potatis med alla godsaker som hör kumpir till kommer du att förstå vad det är som gör det här turkiska receptet så speciellt.

Ost och smör: Innan du lägger till andra fyllningar i kumpiren är det viktigt att du tillför massor med ost och smör. Använd gaffel och kniv för att försiktigt skära den nybakade potatisen i två delar och mosa smöret och osten tills det blir mjukt och krämigt.

Nötkött eller kyckling: Bitar av nötkött eller kyckling passar som handen i handsken i det här turkiska receptet. Om du vill ha ett vegetariskt alternativ kan du använda baljväxter så som linser, kikärter eller svarta bönor.

Grönsaker: Om du är sugen på något av en lite lättare karaktär kan du göra en sallad med ingredienser som ruccola, spenat, majs, färska tomater och frö av granatäpple. Om du vill liva upp din kumpir kan du steka champinjoner eller grilla paprika - och om du suktar efter hetta häver du bara i några jalapenos eller annan chili som ger lite hetta till rätten.

Sås: En krämig ostsås eller guacamole fungerar alltid. Om du vill spä på vibbarna av Medelhavet kan du också använda hummus eller tzatziki. Eller en kryddstark chilisås om du känner för att ge ditt turkiska recept en liten kick.

Gillar du turkisk mat? Missa inte våra delikata koftasbiffar med apelsintabbouleh och citronyoghurt!

3 snabba om turkisk mat

Vad är typiska kryddor och ingredienser som används i turkisk matlagning?

Turkisk matlagning är känd för sin rika användning av kryddor och färska örter som ger maten dess karakteristiska smak. Några vanliga kryddor inkluderar spiskummin, paprika, koriander, kanel och mynta. Dessutom används olivolja, aubergine (melanzane), granatäpple, pistagenötter, bladpersilja och yoghurt ofta för att ge rätterna ytterligare profil och god smak.

Ge exempel på klassiska turkiska rätter och vad som kännetecknar dem?

Turkiet har en rik tradition av maträtter som bär på historien och kulturen från olika regioner i landet. En klassisk rätt som alla känner till är kebaben. En rätt där kött (oftast lamm eller kyckling) marinerats i kryddor och sedan grillats över öppen eld och i kolgrill. Dolma är en annan ikonisk rätt med fyllning av ris, nötter och örter insvept i vinblad eller grönsaker. Dessutom är börek som är en rätt gjord av tunna lager med filodeg fyllda med ost, kött eller grönsaker en populär och välsmakande rätt som ibland serveras som en del av en större turkisk måltid.

Vad är skillnaden mellan turkisk yoghurt och vanlig yoghurt, och hur används det i matlagning?

Turkisk yoghurt är känt för sin tjocka och krämiga konsistens som skapas genom att man filtrerar bort vassle, vilket resulterar i en koncentrerad yoghurt med högre fetthalt. Detta gör den perfekt för att användas som en bas för såser och dressing. Den används också som en topping för soppor, olika kötträtter och meze. Vanlig yoghurt å andra sidan är mer flytande och har en lägre fetthalt, vilket gör den bättre lämpad för att ätas som den är eller att användas i smoothies och bakverk.

Testa något nytt varje dag

+7

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt