
Bolognese är en klassiker, och ikväll tillagar vi den på ett spännande sätt. Vi steker vegofärs med tomatpuré, medelhavskryddor, krossade tomater, balsamvinäger och mornaysås. Så rör vi i pasta i såsen, och serverar vår vegetariska bolognese med ost, och en härlig salsa cruda med tomat, lök och basilika.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1
Spaghetti
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja)
½
Lök
160
Vegofärs
(Innehåller: Gluten, Korn, Soja)
½
Tomatpuré
1
Krossade tomater
4
Buljong
(Innehåller: Selleri)
100
Mornaysås
(Innehåller: Mjölk)
4
Medelhavets Pärla
2
Tomat
1
Basilika
12
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
20
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
½
Olivolja (steg 2)
1
Socker (steg 4)
½
Salt (steg 4)
¼
Salt (steg 5)
½
Olivolja (steg 5)

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 8-9 min, eller tills ‘al dente'.
När pastan är färdig, skopa upp pastavatten [2 dl | 4 dl] i en kopp och ställ åt sidan.
Häll av resten av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ‘Al dente’ betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Under tiden, hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegofärs i 2-3 min.

Rör i Medelhavets Pärla, grönsaksbuljong och tomatpuré [½ burk, 2P] med vegofärsen, och stek i ytterligare 1-2 min, tills väldoftande.

Rör i krossade tomater, balsamvinäger,
socker [1 tsk | 2 tsk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och sparat pastavatten [1 dl | 2 dl]. Sänk till medelvärme och sjud i 3-4 min.
Rör i mornaysås och sjud i 1-2 min på låg värme.

Under tiden, finhacka lök [½ st, 2P].
Tärna tomat i 2 cm stora bitar.
Finhacka basilika.
Blanda tomat, lök, basilika, olivolja [1/2 msk | 1 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar i en medelstor skål.
Rör i färdig pasta i såsen.

Lägg upp bolognese i skålar.
Strö över ost och servera med 'salsa cruda'.