Skip to main content
Vegetarisk pastagratäng
Vegetarisk pastagratäng

Vegetarisk pastagratäng

med röda linser och zucchinisallad

I kväll bjuder vi på en vegetarisk variant av den klassiska lasagnen, nämligen pastagratäng med linser. De röda linserna får sällskap av lök, krossade tomater, medelhavskryddor och en krämig bechamelsås och ugnsbakas under ett härligt osttäcke. Som tillbehör serverar vi en lätt sallad med zucchini och basilika.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Hvede
Gluten
Milk
Egg
Celery
Soja

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid40 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 paket

Rigatoni

(Innehåller: Hvede, Gluten Kan innehålla spår av: Soja)

1 st

Lök

100 g

Röda linser

(Kan innehålla spår av: Glutenhaltiges Getreide)

50 g

Riven gouda

(Innehåller: Milk)

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Milk, Egg Kan innehålla spår av: Uova, Latte)

½ burk

Tomatpuré

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller: Celery)

12.5 ml

Sojasås

(Innehåller: Hvede, Soja, Gluten)

4 g

Vitlöksflörter

1 paket

Krossade tomater

½ st

Zucchini

1 portionspåse

Basilika

Ingår inte i din leverans

2 dl

Vatten (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 2)

1 msk

Smör (steg 4)

1 msk

Vetemjöl (steg 4)

10 msk

Mjölk (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

½ msk

Olivolja (steg 5)

Näringsvärden

Energi (kJ)4063 kJ
Energi (kcal)971 kcal
Fett34.5 g
varav mättat15.3 g
Kolhydrater118 g
varav socker21.2 g
Kostfiber15.9 g
Protein43.8 g
Salt6.6 g
Calcium0.5 mg

Köksredskap

Ugnsform
Kastrull

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Finhacka lök.

Skölj linser.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Laga linssås
2

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor kastrull på medelhög värme.

Stek lök i 2–3 min, eller tills gyllene.

Tillsätt tomatpuré [1/2 burk, 2P], krossade tomater, vatten [2 dl | 4 dl], linser, grönsaksbuljong, sojasås [1/2 paket, 2P], Vitlöksflörter, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.

Sänk till medelvärme och sjud under lock i 15–20 min, eller tills linserna är mjuka.

Koka pasta
3

Under tiden, koka pasta i 5–7 min.

Häll av vatten och häll pasta i en ugnsform.

TIPS: Pasta lagas färdigt i steg 5.

Laga bechamelsås
4

Smält smör [1 msk | 2 msk] på medelhög värme i kastrullen som användes till pastan.

Tillsätt mjöl [1 msk | 2 msk] och rör tills en pasta har formats.

Tillsätt mjölk [2 dl | 4 dl] lite i taget och vispa i 3–4 min, eller tills såsen tjocknar.

Tillsätt finriven ost, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar och rör om tills osten smälter.

Ugnsbaka gratäng
5

Rör ned linssås i ugnsformen med pasta.

Täck med bechamelsås och toppa med gouda.

Ugnsbaka i 10–12 min, eller tills osten har fått färg och pastan är mjuk.

Under tiden, skala zucchini [1/2 st, 2P] i långa band med en potatisskalare.

Riv av basilikablad.

Blanda zucchini, basilika, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Servera
6

Lägg upp gratäng på tallrikar och servera med zucchinisallad.