
Ta 30 minuter av din tid och laga denna fantastiska linsgryta fullpackad med smak. Koka upp linser tillsammans med smaksättare som tomat, chili och vitlöks- och örtkryddmix, och servera med gratinerad spetskål toppad med rostade hasselnötter. Hugg in med skeden i en ena handen och en rostad macka bredd med vitlöks- och gräslökssmör i den andra. Precis den typ av lättlagade och värmande måltid du behöver denna vecka, inte sant?
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
20
Hasselnötter
(Innehåller: Nötter)
200
Spetskål
20
Finriven ost
½
Lök
1
Tomat
1
Chili
1
Gräslök
1
Vitlöksklyfta
½
Baguette
1
Gröna linser
½
Tomatpuré
60
Spenat
4
Vitlöksflörter
3.33
Smör
1.5
Vatten

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Smält smöret* [20 g, 2 pers | 40 g, 4 pers] till spetskålen i en kastrull och ställ åt sidan. Sätt fram smöret [30 g, 2 pers | 60 g, 4 pers] till vitlöksbrödet framme så det får rumstemperatur.

Grovhacka hasselnötter. Dela spetskål på längden i fyra bitar och lägg i en ugnsform. Ringla över det smälta smöret, strö över riven hårdost och hasselnötter. Rosta i ugnen i 15-20 min.

Finhacka rödlök [1/2 st, 2 pers]. Grovhacka tomat. Kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2 pers]. Finhacka gräslök. Finhacka eller pressa vitlök. Häll av och skölj linserna under kallt vatten.

Blanda hälften av gräslöken, det rumstempererade smöret* och vitlök med en gaffel i en bunke. Dela baguette [1/2 st, 2 pers] på längden och bre halvorna med vitlökssmör. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 7-8 min.

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs linser och rödlök i 3-4 min. Tillsätt Vitlöksflörter, tomat, spenat, chili, tomatpuré [1/2 burk, 2 pers] och vatten* (se ingredienslistan). Koka i 5 min. Smaksätt med en nypa salt* och peppar*.

Fördela kryddig linsröra i djupa tallrikar med spetskål, hasselnötter och kvarvarande smör från ugnsformen ovanpå. Strö över resterande gräslök och servera med vitlöksbröd vid sidan av.