topBanner
Potatisgratäng

Potatisgratäng

med svamp, grönkål och grekisk salladsost

Inhalera de friska aromerna från en kulinarisk skogsglänta fylld med naturens delikatesser - hemma i ditt eget kök. Grönkål och bladselleri samsas med mustig svamp i vår vegetariska potatisgratäng där svensk King Edward och grekisk salladsost tävlar om det ärofyllda priset som skogens rättmätiga konung.

Taggar:Vegetarisk
Allergener:mjölkglutensoja

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

500 g

Potatis

150 g

Purjolök

200 g

Skogschampinjoner

100 g

Grönkål med stjälk

250 ml

Matlagningsgrädde

(Innehållermjölk)

30 g

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

75 g

Grekisk salladsost

(Innehållermjölk)

25 ml

Sojasås

(Innehållergluten, soja)

Chili flakes

Ingår inte i din leverans

Olja*

Salt* och peppar*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)3017 kJ
Energi (kcal)721 kcal
Fett30 g
varav mättat19 g
Kolhydrater86 g
varav socker22 g
Protein24 g
Salt3 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 220°C. Koka upp välsaltat vatten* i en stor kastrull. 

Skala potatis och dela dem i 1 cm breda skivor. Lägg skivorna i det kokande vattnet. Koka i 10 min. 

Häll försiktigt av potatisskivorna i ett durkslag - du vill inte bryta upp potatisen för mycket! 

TIPS: Potatisen är färdigt när du enkelt kan sticka en kniv igenom.

2

Ansa roten och blasten på purjolök. Dela den på längden och skiva i tunna halvmånar. 

Skär bort stjälkarna på grönkålen [1/2 påse, 2 pers] och grovhacka själva bladen.

Skiva svampen tunt.

TIPS: Ha i åtanke att det endast går åt en halv påse grönkål för 2 personer.

3

Hetta upp en skvätt med olja i en stekpanna på medelvärme. Stek purjolök och svamp i 7-10 min. Krydda med en nypa salt och peppar*.

4

Häll i sojasås, en nypa chili flakes (stark!) och matlagningsgrädde. Sänk värmen och låt såsen sjuda i ca 5 min. 

Rör i grönkålen tills den sloknat. Krydda med salt och peppar. Låt såsen sjuda tills den har reducerats med en tredjedel, ytterligare 5 min. Ta pannan av värme. 

TIPS: 1) Häll i en extra skvätt vatten om du upplever att såsen är för tjock. 2) Våra chili flakes är till alla chili-lovers. En nypa räcker långa vägar, så ta och skippa den om du inte är så förtjust i stark mat.

5

Smula salladsost [1/2 paket, 2 pers] i en skål. Rör i panko och en skvätt olja*.

För över grönsakerna i en ugnsform. Placera potatisskivorna ovanpå, strö över ett jämnt lager av pankoblandningen och krydda med peppar*. 

Gratinera på översta hyllan i ugnen tills gratängen har fått en gyllenbrun yta, ca 10 min.

6

Servera gratängen i djupa tallrikar. Ringla en skvätt olivolja över gratängen och krydda med en nypa salt.

Smaklig måltid!