HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconPotatisgratäng
topBanner
Potatisgratäng

Potatisgratäng

med skogschampinjoner, grönkål och grekisk salladsost

Allergener:mjölkglutensoja

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid30 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

½ g

Potatis

30 g

Purjolök

25 ml

Champinjoner

Grönkål, skuren

Chili flakes

Matlagningsgrädde

(Innehållermjölk)

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

Grekisk salladsost

(Innehållermjölk)

Sojasås

(Innehållergluten, soja)
Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)283.0267 kJ
Energi (kcal)67.645 kcal
Fett0.47 g
varav mättat0.1 g
Kolhydrater12.6 g
varav socker0.5 g
Protein2.985 g
Salt2 g
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C. Koka upp välsaltat vatten* i en stor kastrull. Skala potatis och dela dem i 1 cm breda skivor. Lägg skivorna i det kokande vattnet. Koka i 10 min. Häll försiktigt av potatisskivorna i ett durkslag - du vill inte bryta upp potatisen för mycket! TIPS: Potatisen är färdigt när du enkelt kan sticka en kniv igenom.

2

Ansa roten och blasten på purjolök. Dela den på längden och skiva i tunna halvmånar. Skär bort stjälkarna på grönkålen  [1/2 påse, 2 pers] och grovhacka själva bladen. Skiva svampen tunt. TIPS: Ha i åtanke att det endast går åt en halv påse grönkål för 2 personer.

3

Hetta upp en skvätt med olja* i en stekpanna på medelvärme. Stek purjolök och svamp i 7-10 min. Krydda med en nypa salt* och peppar*.

4

Häll i sojasås, en nypa chili flakes (stark!) och matlagningsgrädde. Sänk värmen och låt såsen sjuda i ca 5 min. Rör i grönkålen tills den sloknat. Krydda med salt* och peppar*. Låt såsen sjuda tills den har reducerats med en tredjedel, ytterligare 5 min. Ta pannan av värme. TIPS: Häll i en extra skvätt vatten om du upplever att såsen är för tjock.

5

Smula salladsost [1/2 paket, 2 pers] i en skål. Rör i panko och en skvätt olja*. För över grönsakerna i en ugnsform. Placera potatisskivorna ovanpå, strö över ett jämnt lager av pankoblandningen och krydda med peppar*. Gratinera på översta hyllan i ugnen tills gratängen har fått en gyllenbrun yta, ca 10 min.

6

Servera gratängen i djupa tallrikar. Ringla en skvätt olivolja* över gratängen och krydda med en nypa salt*.