topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Potatisgratäng

Potatisgratäng

med skogschampinjoner, grönkål och grekisk salladsost

.

Allergener:
Mjölk
Gluten
Vete
Soja

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

500

Potatis

1

Purjolök

200

Skogschampinjoner

100

Grönkål, skuren

½

Chiliflakes

250

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

30

Panko ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

75

Grekisk salladsost

25

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)68 kcal
Energi (kJ)283 kJ
Fett0.47 g
varav mättat0.1 g
Kolhydrater12.6 g
varav socker0.5 g
Protein2.99 g
Salt2 g

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 220°C. Koka upp välsaltat vatten* i en stor kastrull. Skala potatis och dela dem i 1 cm breda skivor. Lägg skivorna i det kokande vattnet. Koka i 10 min. Häll försiktigt av potatisskivorna i ett durkslag - du vill inte bryta upp potatisen för mycket! TIPS: Potatisen är färdigt när du enkelt kan sticka en kniv igenom.

2

Ansa roten och blasten på purjolök. Dela den på längden och skiva i tunna halvmånar. Skär bort stjälkarna på grönkålen  [1/2 påse, 2 pers] och grovhacka själva bladen. Skiva svampen tunt. TIPS: Ha i åtanke att det endast går åt en halv påse grönkål för 2 personer.

3

Hetta upp en skvätt med olja* i en stekpanna på medelvärme. Stek purjolök och svamp i 7-10 min. Krydda med en nypa salt* och peppar*.

4

Häll i sojasås, en nypa chili flakes (stark!) och matlagningsgrädde. Sänk värmen och låt såsen sjuda i ca 5 min. Rör i grönkålen tills den sloknat. Krydda med salt* och peppar*. Låt såsen sjuda tills den har reducerats med en tredjedel, ytterligare 5 min. Ta pannan av värme. TIPS: Häll i en extra skvätt vatten om du upplever att såsen är för tjock.

5

Smula salladsost [1/2 paket, 2 pers] i en skål. Rör i panko och en skvätt olja*. För över grönsakerna i en ugnsform. Placera potatisskivorna ovanpå, strö över ett jämnt lager av pankoblandningen och krydda med peppar*. Gratinera på översta hyllan i ugnen tills gratängen har fått en gyllenbrun yta, ca 10 min.

6

Servera gratängen i djupa tallrikar. Ringla en skvätt olivolja* över gratängen och krydda med en nypa salt*.