topBanner
Ugnsbakad lax

Ugnsbakad lax

med rostade rotfrukter, grönkål och citronmajo

Lax är en fantastisk fisk som det är svårt att misslyckas med, så länge man ser till att den inte lagas för länge. Samtidigt som du bakar lax så lagar du rostade rotfrukter, som får extra smak och tuggmotstånd av att blandas med grönkål och pumpakärnor. Den krämiga citronmajonnäsen med vitlök ger extra smak, och passar perfekt till laxen och grönsakerna.

Taggar:BarnvänligPlåtmat
Allergener:fiskäggsenap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

50 g

Grönkål, skuren

300 g

Potatis

300 g

Rotfruktsmix

20 g

Pumpafrön

250 g

Laxfilé

(Innehållerfisk)

25 g

Majonnäs

(Innehållerägg, senap)

1 st

Citron

40 g

Aioli

(Innehållerägg, senap)

1 st

Morot

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)3286 kJ
Energi (kcal)785 kcal
Fett47 g
varav mättat6 g
Kolhydrater56 g
varav socker16 g
Protein35 g
Salt1 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skala potatis, morot, palsternacka och rödbeta, och tärna dem i 2 cm stora bitar.

2

Placera rotfrukter på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja*, salt* och peppar*. Baka i 20-25 min, eller tills mjuka.

3

Placera lax på en plåt med bakpapper. Krydda på båda sidorna med salt* och peppar*. Spraya eller pensla in olivolja*. Baka i ugnen i 10-12 min eller tills laxen är genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

4

När det återstår 8-10 min av rotfrukternas baktid - strö över grönkål och pumpafrön, och blanda väl.

5

Skär citron i klyftor. Blanda majonnäs, aioli och en skvätt citronjuice i en skål. Smaka av med salt* och peppar*.

6

Lägg upp rostade rotfrukter på tallrikar, toppa med ugnsbakad lax och servera citronmajo vid sidan av.