HelloFresh
home iconhome icon
arrow right iconarrow right icon
Italiensk recept
Risotto

Risotto

med vitlöksstekta räkor, äpple och färsk timjan

Utforska de italienska delikatessernas rika landskap i ett skandinaviskt format med vår krämiga risotto vars syrliga äpple bildar en gemytlig kontrast till räkorna som simmar sig varma i ett bubbelbad av fräsande vitlök. Färs timjan sätter ytterligare krydda på både måltiden och vardagen.

Allergener:sellerimjölkskaldjurFisk
Tillagningstid45 minutes
SvårighetsgradNivå 2
Ingredienser
Antal portioner
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner

1 st

Schalottenlök

3 st

Vitlöksklyfta

2 st

Morot

2 st

Bladselleri

(Innehållerselleri)

150 g

Timjan

⅘ l

Risottoris

½ paket

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

2 st

Vitvinsvinäger

1 st

Parmesan

(Innehållermjölk)

150 g

Äpple

Räkor

(Innehållerskaldjur, Fisk)

Ingår inte i din leverans

8 g

Vatten

Olja

Salt och peppar

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
Energi (kJ)2000 kJ
Energi (kcal)478 kcal
Fett5 g
varav mättat3 g
Kolhydrater79 g
varav socker16 g
Kostfiber5 g
Protein26 g
Salt2 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Koka upp vatten* i en vattenkokare.

Finhacka schalottenlök, vitlök och selleri. Skala och finhacka morot. Dra av timjanbladen från 2-3 stjälkar.

Lös upp grönsaksbuljongen i det uppkokade vattnet [0,8 - 0,9 l | 1,6-1,8 l].

TIPS: Timjan har en väldigt dominant smak, så vi rekommenderar att du kryddar efter smak.

2

Hetta upp en skvätt olja* i en stor kastrull på medelvärme.

Fräs schalottenlök, hälften av vitlöken, morötterna, sellerin samt hälften av timjanbladen i 5 min. Krydda med en nypa salt och peppar.

Tillsätt risottoriset och stek under omrörning i 1 min. Häll i vitvinsvinägern och låt koka i ca 10 s. tills vinägern har förångats.

3

Tillsätt 1 dl buljong till risottoriset och rör om i 1-2 min.

Låt riset sjuda och absorbera buljongen innan du häller i ytterligare 1 dl.

Upprepa proceduren tills riset är al dente och krämigt, 20-30 min.

4

Tärna äpple i 1 cm stora bitar.

Smält en klick smör* i en stekpanna på hög värme och fräs resterande vitlök i några sekunder - smöret ska bubbla.

Lägg räkorna i stekpannan och stek dem i 1-2 min på varje sida. Tillsätt äppelbitarna när det återstår 1 min av tillagningstiden. Ta pannan av värme.

VIKTIGT: Räkorna är färdiglagade när köttet är vitt och ogenomskinligt.

5

Finriv parmesan.

När det återstår 5 min koktid på risotton, tillsätt hälften av parmesanen och rör om.

6

Servera risotton i djupa tallrikar och toppa med räkor, äppelbitar och parmesan.

Garnera med timjanbladen efter smak.

Smaklig måltid!