Se våra bästa vegetariska recept

Bli inspirerad av det gröna köket

Är du redo för mer grönsaker i din matlagning? Då är du inte ensam. HelloFresh har tillsammans med Kantar undersökt svenskarnas vegetariska matvanor och det är många därute som behöver lite extra hjälp. Ta del av vår guide för lite tips och tricks!

Mer grönsaker till dina middagar

60% vill äta mer växtbaserad mat

I HelloFreshs undersökning så har 77 % av de tillfrågade i Sverige uppgett att de äter kött som en del i deras kost. Men vi kan också se att 60% av de tillfrågade som äter kött vill äta mer växtbaserad mat.
På HelloFresh vill vi ge dig de rätta redskapen och förutsättningarna för att kunna göra just detta. Kanske behövs det bara en liten knuff i rätt riktning för att komma igång? En riktigt bra guide med inspirerande måltider, full av krispiga grönsaker som smakar himmelskt. Det hittar du här hos oss!

Gör om dina favoritmåltider

Oavsett vad som är din favoriträtt så finns det många möjligheter att göra den lite grönare. Använd svamp och grillost som protein när du ska göra din hamburgare.
Vegetarisk färs blir perfekt i din bolognese och i dina tacos. Blomkål är en annan grönsak som mättar riktigt mycket och kan användas som en viktig del i en rätt, ta inspiration från vårt recept på “asiatisk blomkål med vitlöksris och söt mangosalsa” för att komma igång.
Glöm heller inte bort alla möjligheter som finns med goda bönor och linser.

Tre snabba tips för att komma igång

1. Börja i liten skala
Om du precis som många andra svenskar äter kött dagligen så är det alltid svårt att komma igång. Men starta lugnt och fint: Sätt upp ett mål, exempelvis en eller två köttfria dagar per vecka. Laga mat och maträtter som du känner till. Använd grönsaker och andra ingredienser som du vet hur de ska tillagas.
2. Starta måltiden med fokus på grönsakerna istället för köttet
Ta utgångspunkt i och fundera över vilka grönsaker som är dina absoluta favoriter. Det är nämligen bland dessa som du ska bygga många av dina måltider. Normalt står säkert kött och fisk i centrum men nu ska fokus ligga på de gröna och goda grönsakerna. Använd delikata rotfrukter, läcker pumpa och goda svampar i huvudrollen och efter detta kan du gå vidare och hitta dina tillbehör.
3. Skapa en måltidsplan
Hunger och ett stressigt vardagsliv kan snabbt omintetgöra även de bästa och grönaste avsikterna. Med en tydlig meny för varje vecka kan du göra dina gröna måltider mera konkreta. Det blir mycket lättare att komma igång med en tydlig struktur när du känner dig hungrig och stressad.

Grönsaker med krisp och fantastisk textur

Bland köttätare säger nästan hälften av de tillfrågade att smaken är en faktor som gör att de inte äter så mycket växtbaserade köttalternativ. Textur är en annan viktig detalj. Här ser vi att nästan en tredjedel av alla köttätare önskar lite mer av texturen bland grönsakerna. Men detta hoppas vi kunna hjälpa dig med! Läs mer nedan.

Blanchera och grilla

Lär dig att blanchera:: För att grönsakerna ska behålla sin smak och konsistens måste du vara snabb när du tillagar dem. Faktum är att grönsaker oftast bara behöver blancheras. Detta betyder att de snabbt ska ner i grytan och sedan upp igen. På bara 30 sekunder kan du framhäva smakerna och dofterna - utan att överkoka och förstöra dina grönsaker. Tänk dig krispig, broccoli full av liv istället för en smaklös grön klump som blir till mos så snart du sätter tänderna i den.
Vid stekning och grillning:: Vill du få fram mer av umamismaken i dina grönsaker? Då ska du börja grilla eller rosta dem i ugnen. Till skillnad från kött har grönsaker inte umamismaken i sig utan behöver lite yta för att den ska kunna träda fram. Höj värmen, karamellisera ytan och ge grönsakerna gott om utrymme. Då får grönsakerna bra värme, mer smak och rätt färg. Ska du laga en buljong är detta ett av de viktigaste stegen till en smakrik vegetarisk buljong.+

Men vad ska jag ha i skafferiet där hemma?

För att göra denna omställning så enkel som möjligt ska du också se till att ha rätt ingredienser hemma som gör dina gröna måltider till en succé. Men vilka ingredienser är då detta?
  • Bönor och linser är din väg till protein och fibrer. Du kan använda allt från konserverade bönor till linser i grytor, sallader, wraps och som ersättning för kött i rätter, tänk bönbiffar eller bolognese med linser. Här ingår även tomater på burk. Solmogna tomater som smakar ljuvligt året runt.
  • Kolhydrater i olika former:: Pasta, ris och quinoa kommer alla vara viktiga delar i dina måltider och perfekta råvaror att fylla upp skafferiet med. Här får du fibrer, vitaminer och mineraler, vilket gör dem till en bra och mättande bas för dina vegetariska rätter.
  • Säsongsbetonade grönsaker: När grönsaker är i säsong är det få saker som är så smakrika och goda. De ger dig dessutom mängder av viktiga näringsämnen. Hitta dina favoriter och testa dig fram - ät dem råa, kokta eller grillade. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Glöm inte bort att grilla dina grönsaker med lite olivolja och krydda så skapar du mästerverk i köket.

Hämta inspiration från medelhavet

Ta inspiration från fantastiska och kreativa rätter med grönsaker från området kring Medelhavet. Här hittar du några av de länder som äter mest grönsaker i världen. Hämta massor av inspiration till goda middagar som du kan laga större delen av året. Eller varför inte beställa en matkasse med vegetariska recept!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt