Alpinspirerad mac and cheese med bacon
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Alpinspirerad mac and cheese med bacon

Alpinspirerad mac and cheese med bacon

med karamelliserad lök och äppelsallad

Dags att samla hela familjen runt bordet och laga en rätt som alla kommer att älska! Macaroni and cheese är en amerikansk klassiker, men i kväll lagar vi den med en alpinsk twist i form av karamelliserad lök och bacon. Kokt rigatoni får sällskap av inte mindre än två sorters ost i en gräddig sås som smaksätts med vitlök och kycklingbuljong. Som tillbehör serverar vi en krispig äppelsallad med citrondressing.

Taggar:
Snabb
Allergener:
Vete
Gluten
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 paket

Rigatoni

(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Soja)

140 g

Bacon, tärnad

1 st

Lök

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

100 g

Riven gouda

(Innehåller Mjölk)

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

4 g

Kycklingbuljong

2 st

Vitlöksklyfta

60 g

Salladsmix

1 st

Äpple

½ st

Citron

1 portionspåse

Timjan

Ingår inte i din leverans

2 msk

Vatten* (steg 2)

½ tsk

Socker (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 3)

½ tsk

Socker (steg 3)

1 msk

Smör (steg 4)

1 dl

Vatten (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4655 kJ
Energi (kcal)1112 kcal
Fett65.2 g
varav mättat34.3 g
Kolhydrater85.5 g
varav socker18.7 g
Protein44.2 g
Salt4.4 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka pasta
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Karamellisera lök
2

Skär lök i tunna skivor.

Plocka och finhacka timjanblad [2 kvistar | 4 kvistar].

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök, timjan och bacon i 8–10 min, tills lök är mjuk och bacon krispig.

Tillsätt vatten [2 msk | 4 msk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk] och sjud i 3–5 min, tills karamelliserat. Lägg över i en skål och ställ åt sidan.

TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.

Blanda sallad
3

Under tiden, halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Skölj salladsmix.

Blanda citronsaft [1 msk | 2 msk], olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk] i en stor skål.

Vänd ner äpple och salladsmix i dressing precis innan servering.

Stek vitlök
4

Finhacka eller pressa vitlök.

Torka ur stekpannan och hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i den på medelhög värme.

Stek vitlök i 30 sek, tills väldoftande.

Laga sås
5

Tillsätt matlagningsgrädde, kycklingbuljong, vatten [1 dl | 2 dl], gouda och finriven till stekpannan. Sjud i 1–2 min, tills ost har smält.

Rör i pasta.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om pastan ser torr ut. 

Servera
6

Lägg upp pasta i skålar och toppa med karamelliserad bacon och lök.

Servera med äppelsallad.