
Dags att samla hela familjen runt bordet och laga en rätt som alla kommer att älska! Macaroni and cheese är en amerikansk klassiker, men i kväll lagar vi den med en alpinsk twist i form av karamelliserad lök och bacon. Kokt rigatoni får sällskap av inte mindre än två sorters ost i en gräddig sås som smaksätts med vitlök och kycklingbuljong. Som tillbehör serverar vi en krispig äppelsallad med citrondressing.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 paket
Rigatoni
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Soja)
140 g
Bacon, tärnad
1 st
Lök
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
100 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
4 g
Kycklingbuljong
2 st
Vitlöksklyfta
60 g
Salladsmix
1 st
Äpple
½ st
Citrusfrukt
1 portionspåse
Timjan
2 msk
Vatten* (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Smör (steg 4)
1 dl
Vatten (steg 5)

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Skär lök i tunna skivor.
Plocka och finhacka timjanblad [2 kvistar | 4 kvistar].
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, timjan och bacon i 8–10 min, tills lök är mjuk och bacon krispig.
Tillsätt vatten [2 msk | 4 msk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk] och sjud i 3–5 min, tills karamelliserat. Lägg över i en skål och ställ åt sidan.
TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.

Under tiden, halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Skölj salladsmix.
Blanda citronsaft [1 msk | 2 msk], olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Vänd ner äpple och salladsmix i dressing precis innan servering.

Finhacka eller pressa vitlök.
Torka ur stekpannan och hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i den på medelhög värme.
Stek vitlök i 30 sek, tills väldoftande.

Tillsätt matlagningsgrädde, kycklingbuljong, vatten [1 dl | 2 dl], gouda och finriven till stekpannan. Sjud i 1–2 min, tills ost har smält.
Rör i pasta.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om pastan ser torr ut.

Lägg upp pasta i skålar och toppa med karamelliserad bacon och lök.
Servera med äppelsallad.

