topBanner
Stekta köttbullar

Stekta köttbullar

med potatismos, löksås och gurkremsor

Snabblagad

Ah, dessa runda klassiker. Stekta köttbullar har kittlat både stora och små smaklökar runt det svenska middagsbordet ända sedan 1800-talets mitt. Servera med löksås, gurkremsor och fluffigt potatismos av svensk King Edward.

Allergener:mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

500 g

Potatis

1 st

Lök

20 g

Tranbär

(Kan innehållaKan innehålla spår av jordnötter, Kan innehålla spår av nötter)

250 g

Köttbullar (blandfärs)

25 ml

Vitvinsvinäger

150 g

Crème fraiche

(Innehållermjölk)

4 g

Köttbuljong

1 st

Gurka

1 påse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

1 dl

Vatten*

Olja*

Salt* och peppar*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)3653 kJ
Energi (kcal)873 kcal
Fett47 g
varav mättat25 g
Kolhydrater83 g
varav socker26 g
Protein24 g
Salt3 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1
  • Skala och kvarta potatis.

  • Lägg bitarna i en stor kastrull med kallt, lättsaltat vatten, koka upp och låt koka i 15-20 min tills de är mjuka.

2
  • Finhacka lök och persilja.

  • Hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelvärme.

  • Fräs lök och tranbär i 2-3 min.

3
  • Tillsätt köttbullarna och stek i 4-6 min tills de fått en jämn färg.

  • Häll i persilja, vitvinsvinäger, crème fraiche, köttbuljong och vatten* (se ingredienslistan). Blanda väl och låt sedan sjuda i 5-7 min.

4
  • Riv långa remsor av gurkan med hjälp av en potatisskalare.

  • Blanda gurkremsorna med en skvätt olja och en nypa salt och peppar* i en skål.

5
  • När potatisen är klara, häll av vattnet och lägg tillbaka dem i kastrullen.

  • Mosa med en gaffel och ringla över en skvätt olja. Smaksätt potatismoset med en nypa salt och peppar*, sätt på ett lock och ställ kastrullen åt sidan.

6
  • Fördela potatismos och köttbullar mellan era tallrikar och sleva över löksåsen.

  • Servera med gurkremsorna vid sidan av.

Smaklig måltid!