Att äta mer fisk blir lätt som en plätt när det kan smaka så här gott! I kväll bjuder vi på ugnsbakad torsk i körvelsmörsås och lent potatismos som får extra smak av blomkål, vitlök och riven ost. Krispig ugnsrostad grönkål med pumpakärnor blir ett perfekt komplement till denna smarriga middag.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Torsk
1 st
Citron
500 g
Bakpotatis
1 st
Körvel
5 g
Pumpakärnor
2 st
Vitlöksklyfta
50 g
Grönkål, skuren
20 g
Finriven ost
4 g
Grönsaksbuljong
1 st
Blomkålsbuketter
75 g
Rödkål, förskuren
1 msk
Sparat grönsaksvatten
3 msk
Mjölk till mos
1 tsk
Salt till mos
2 msk
Smör till sås
¼ tsk
Salt till fisk
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.
Koka potatis, blomkål och hälften av vitlöken i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Precis innan grönsakerna är färdigkokta, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och mosa grönsaker med riven ost, mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Finhacka eller pressa resterande vitlök.
Skär citron i klyftor.
Skär av stjälken från körveln.
Blanda sparat kokvatten, grönsaksbuljong, en skvätt citronsaft, smör, resterande vitlök och hälften av körveln i en liten skål. Rör om tills smöret har smält.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.
Placera fisk i en ugnsform och toppa med körvelsmör.
Tillaga i ugnen i 12–15 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Placera grönkål och pumpakärnor på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen i 7–9 min, eller tills knapriga.
Pressa citronsaft över rostad grönkål och vänd runt.
Lägg upp mos på tallrikar.
Toppa med grönkål och fisk.
Skeda över körvelsås.
Strö över resterande körvel.