Louisiana-inspirerade svarta bönor
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Louisiana-inspirerade svarta bönor

Louisiana-inspirerade svarta bönor

med avokado-och majssallad och tortilla chips

Ikväll går den kulinariska resan till Amerika, och vi frestar med en välkryddad symfoni av goda smaker. Vi tillagar svarta bönor som får stå och sjuda i en underbar sås med cajunkryddor, tomatpuré, vitlök och rökt paprika. Härliga tillbehör är fluffigt ris, krispiga tortilla chips, och en spännande sallad med avokado och majs.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Gluten
Vete
Sulfiter
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 paket

Svarta bönor

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Lök

1 burk

Tomatpuré

2 st

Tortillabröd

(Innehåller Gluten, Vete)

4 g

Ay Cajun-ba

(Innehåller Sulfiter)

4 g

Rökt paprikapulver

4 g

Panamat

1 burk

Majs

1 paket

Gräddfil

(Innehåller Mjölk)

1 portionspåse

Koriander

½ st

Lime

150 g

Långkornigt vitt ris

1 st

Avokado

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

1 msk

Olivolja (steg 2)

1 msk

Ketchup (steg 2)

¼ tsk

Socker (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

1 dl

Vatten (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4382 kJ
Energi (kcal)1047 kcal
Fett36.9 g
varav mättat9.1 g
Kolhydrater137.1 g
varav socker21.3 g
Protein24.4 g
Salt5.3 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Värm ugnen till 200°C/180°C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl]. 

Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min. 

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock tills servering. 

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte. 

Stek lök
2

Under tiden, grovhacka lök.

Finhacka eller pressa vitlök.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök i 4-5 min, eller tills mjuk.

Rör i tomatpuré, vitlök, Ay Cajun-ba, Panamat, ketchup [1 msk | 2 msk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och hälften av rökt paprikapulver. Stek i ytterligare 30 sek, eller tills väldoftande. 

Tillsätt bönor
3

Tillsätt vatten [1 dl | 2 dl] och bönor (inklusive spad) till stekpannan och rör om.

Sänk till medelvärme och sjud i 7-8 min, eller tills tjocknat. Rör då och då. 

Smaka av med salt och peppar.

Förbered tortillachips
4

Blanda resterande rökt paprikapulver och olivolja [1 msk | 2 msk] i en liten skål.

Fördela oljan på en sidan av tortillas. Skär tortillorna i trianglar och placera på en plåt med bakplåtspapper [2 plåtar, 4P]. Krydda med salt och peppar.

Baka i ugnen i 5-6 min, tills gyllene. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Gör avokado-och majssallad
5

Under tiden, häll av majs.

Finhacka koriander.

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokadokött med en sked, och tärna i 2 cm stora bitar. 

Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.

Blanda majs, koriander, avokado, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], limesaft och en nypa peppar i en medelstor skål.

Servera
6

Lägg upp ris, bönor och avokado- och majssallad i skålar.

Toppa bönor med gräddfil.

Servera med tortillachips.