
Ikväll går den kulinariska resan till Amerika, och vi frestar med en välkryddad symfoni av goda smaker. Vi tillagar svarta bönor som får stå och sjuda i en underbar sås med cajunkryddor, tomatpuré, vitlök och rökt paprika. Härliga tillbehör är fluffigt ris, krispiga tortilla chips, och en spännande sallad med avokado och majs.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 paket
Svarta bönor
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Lök
1 burk
Tomatpuré
2 st
Tortillabröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller: Sulfiter)
4 g
Rökt paprikapulver
4 g
Panamat
1 burk
Majs
1 paket
Gräddfil
(Innehåller: Mjölk)
1 portionspåse
Koriander
½ st
Lime
150 g
Långkornigt vitt ris
1 st
Avokado
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Ketchup (steg 2)
¼ tsk
Socker (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 dl
Vatten (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)

Värm ugnen till 200°C/180°C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock tills servering.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Under tiden, grovhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 4-5 min, eller tills mjuk.
Rör i tomatpuré, vitlök, Ay Cajun-ba, Panamat, ketchup [1 msk | 2 msk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och hälften av rökt paprikapulver. Stek i ytterligare 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt vatten [1 dl | 2 dl] och bönor (inklusive spad) till stekpannan och rör om.
Sänk till medelvärme och sjud i 7-8 min, eller tills tjocknat. Rör då och då.
Smaka av med salt och peppar.

Blanda resterande rökt paprikapulver och olivolja [1 msk | 2 msk] i en liten skål.
Fördela oljan på en sidan av tortillas. Skär tortillorna i trianglar och placera på en plåt med bakplåtspapper [2 plåtar, 4P]. Krydda med salt och peppar.
Baka i ugnen i 5-6 min, tills gyllene. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Under tiden, häll av majs.
Finhacka koriander.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokadokött med en sked, och tärna i 2 cm stora bitar.
Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.
Blanda majs, koriander, avokado, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], limesaft och en nypa peppar i en medelstor skål.

Lägg upp ris, bönor och avokado- och majssallad i skålar.
Toppa bönor med gräddfil.
Servera med tortillachips.