Skip to main content
Mexikansk-inspirerad räkbowl
Mexikansk-inspirerad räkbowl

Mexikansk-inspirerad räkbowl

med avokado och chili- och jordnötstopping

Ikväll gör vi en underbar mexikansk räkbowl, en fantastisk allt i allt maträtt, med massor av spännande ingredienser. Vi börjar med att koka basmatiris. Medan riset kokar gör vi en knaprig chili- och jordnötstopping, och så steker vi räkor med lime och Tex-Mex kryddor og gör pico de gallo. Sedan bygger vi vår bowl med ris, räkor, pico de gallo, chili- och jordnötstopping och avokado, och så toppar vi med cajunyoghurt.

Allergener:
Crustaceans
Schwefeldioxide und Sulfite
Milk
Jordnødder

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150

Basmatiris

150

Räkor

(Innehåller: Crustaceans, Schwefeldioxide und Sulfite Kan innehålla spår av: Latte, Uova, Senape, Soja, Glutenhaltiges Getreide, Sesamsamen, Pesce, Molluschi)

5

Tex-Mex

1

Avokado

150

Yoghurt

(Innehåller: Milk)

½

Lime

20

Saltade jordnötter

(Innehåller: Jordnødder Kan innehålla spår av: Sesamsamen, Schalenfrüchte)

1

Chiliflakes

1

Tomat

½

Rödlök

1

Koriander

2

Ay Cajun-ba

(Innehåller: Schwefeldioxide und Sulfite)

Ingår inte i din leverans

3

Vatten (steg 1)

½

Salt (steg 1)

¼

Salt (steg 2)

1

Olivolja (steg 3)

½

Socker (steg 3)

1

Smör (steg 5)

1

Vatten (steg 5)

½

Olivolja (steg 5)

Näringsvärden

Energi (kcal)794 kcal
Energi (kJ)3321 kJ
Fett41.6 g
varav mättat14.2 g
Kolhydrater71.3 g
varav socker10.9 g
Protein26.7 g
Salt3.8 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].

Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Gör pico de gallo
2

Under tiden, finhacka tomat, rödlök [1/2 st, 2P] och koriander.

Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.

Blanda tomat, rödlök, koriander, limejuice, salt och peppar i en medelstor skål.

Blanda yoghurt, Ay Cajun-ba [1/2 paket, 2P] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål. 

Gör chili- och jordnötstopping
3

Grovhacka jordnötter.

Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Fräs jordnötter i 2-3 min, tills lätt rostade.

Ta av stekpannan från värme och rör i chili [½ paket, 2P], socker [1/2 tsk I 1 tsk], och salt och peppar. Lägg över till en skål.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Förbered avokado
4

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokadokött med en sked, skär det i tunna skivor, och krydda med en nypa salt.

Stek räkor
5

Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek räkor, Tex-Mex och salt i 1-2 min på varje sida, tills gyllene och genomstekta.

Tillsätt smör [1 msk I 2 msk], vatten [1 msk | 2 msk] och en skvätt limejuice. Rör tills smör har smält och ta sen av värme.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar.

Toppa med pico de gallo, avokado, räkor och en klick cajunyoghurt.

Ringla limesmör från stekpannan på räkorna.

Garnera med chili- och jordnötstopping.