
Ikväll gör vi en underbar mexikansk räkbowl, en fantastisk allt i allt maträtt, med massor av spännande ingredienser. Vi börjar med att koka basmatiris. Medan riset kokar gör vi en knaprig chili- och jordnötstopping, och så steker vi räkor med lime och Tex-Mex kryddor og gör pico de gallo. Sedan bygger vi vår bowl med ris, räkor, pico de gallo, chili- och jordnötstopping och avokado, och så toppar vi med cajunyoghurt.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
150
Basmatiris
150
Räkor
(Innehåller: Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla spår av: Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)
5
Tex-Mex
1
Avokado
150
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
½
Lime
20
Saltade jordnötter
(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)
1
Chiliflakes
1
Tomat
½
Rödlök
1
Koriander
2
Ay Cajun-ba
(Innehåller: Sulfiter)
3
Vatten (steg 1)
½
Salt (steg 1)
¼
Salt (steg 2)
1
Olivolja (steg 3)
½
Socker (steg 3)
1
Smör (steg 5)
1
Vatten (steg 5)
½
Olivolja (steg 5)

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Under tiden, finhacka tomat, rödlök [1/2 st, 2P] och koriander.
Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.
Blanda tomat, rödlök, koriander, limejuice, salt och peppar i en medelstor skål.
Blanda yoghurt, Ay Cajun-ba [1/2 paket, 2P] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.

Grovhacka jordnötter.
Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs jordnötter i 2-3 min, tills lätt rostade.
Ta av stekpannan från värme och rör i chili [½ paket, 2P], socker [1/2 tsk I 1 tsk], och salt och peppar. Lägg över till en skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokadokött med en sked, skär det i tunna skivor, och krydda med en nypa salt.

Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek räkor, Tex-Mex och salt i 1-2 min på varje sida, tills gyllene och genomstekta.
Tillsätt smör [1 msk I 2 msk], vatten [1 msk | 2 msk] och en skvätt limejuice. Rör tills smör har smält och ta sen av värme.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Lägg upp ris i skålar.
Toppa med pico de gallo, avokado, räkor och en klick cajunyoghurt.
Ringla limesmör från stekpannan på räkorna.
Garnera med chili- och jordnötstopping.