Festlig mexikansk kycklingbowl
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Festlig mexikansk kycklingbowl

Festlig mexikansk kycklingbowl

med majssalsa och avokado crema

I kväll frestar vi med en fantastisk allt i ett-rätt med massor av färger och smaker. Kvällens spännande mexikanska kycklingbowl innehåller kyckling med smält gouda, ris kokt med mexikanska kryddor, salsa med tomat, majs, rödlök, oregano och lime och en ljuvlig guacamole. Vi toppar vår härliga kycklingbowl med svalkande crème fraiche och het sriracha och serverar den med tortillachips.

Taggar:
Snabb
Glutenfri
Allergener:
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Kycklingbröstfilé, BBQ marinerat

1 st

Avokado

150 ml

Crème fraiche

(Innehåller Mjölk)

½ st

Rödlök

37.5 g

Tortillachips

(Kan innehålla Mjölk)

2 st

Tomat

1 portionspåse

Oregano

50 g

Riven gouda

(Innehåller Mjölk)

10 g

Sriracha

5 g

Tex-Mex

1 st

Lime

½ st

Vitlöksklyfta

150 g

Långkornigt vitt ris

½ burk

Majs

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt (steg 1)

½ msk

Smör (steg 2)

3 dl

Vatten (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4685 kJ
Energi (kcal)1120 kcal
Fett58.2 g
varav mättat27 g
Kolhydrater89.7 g
varav socker13.2 g
Protein49.6 g
Salt6.4 g

Köksredskap

Bakplåt
Kastrull

Instruktioner

Ugnsstek kyckling
1

Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).

Lägg över kyckling på en plåt med bakplåtspapper. 

Krydda den med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] på båda sidor och stek i ugnen i 15–18 min, eller tills genomstekt.

VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

Koka ris
2

Hetta upp smör [½ msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelvärme. 

Fräs Tex-Mex i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt vatten [3 dl | 51/2 dl] och koka upp.

Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Gör salsa
3

Under tiden, häll av majs [1/2 burk, 2P].

Tärna tomat i 1 cm stora bitar.

Finhacka rödlök [1/2 st, 2P]. 

Grovhacka oregano. 

Skär lime i klyftor. 

Blanda tomat, majs, rödlök, oregano och en generös skvätt limesaft i en skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja. Krydda med salt och peppar.

Blanda avokado crema
4

Finhacka eller pressa vitlök [1/2 st, 2P].

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked och lägg i en medelstor skål.

Tillsätt hälften av crème fraiche, vitlök, en generös skvätt limesaft, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar och mosa med en gaffel tills lent.

Tillsätt ost
5

Riv färdig kyckling i strimlor med två gafflar.

Toppa varm kyckling med gouda och låt den smälta.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar och toppa med kyckling, salsa och avokado crema. 

Servera med tortillachips [½ paket, 2P].

Ringla över crème fraiche och sriracha [1/2 paket, 2P].

TIPS: Skippa sriracha eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.