
Vi hoppas att ni är hungriga, ikväll ska vi nämligen laga underbar mysmat i form av den fantastiska italienska pastarätten Cacio e pepe. Vi lagar en ljuvlig sås med grädde, ost och grovmalen svartpeppar, och blandar den med pasta och blomkål. Vi toppar med krispig prosciutto, och serverar vår Cacio e pepe med en knaprig tomatsallad med basilika och solroskärnor.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
50 g
Prosciutto
1 paket
Spaghetti
275 g
Blomkål
2 st
Tomat
1 portionspåse
Basilika
½ paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
2 g
Kycklingbuljong
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
2 g
Grovmalen svartpeppar
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
10 g
Solroskärnor
(Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter, Sesam)
½ tsk
Salt (steg 4)

Sätt ugnen på 220°C/200°C (varmluft). Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Placera prosciuttoskivor åtskilda i ett lager på en plåt med bakplåtspapper. Rosta tills krispiga, 8-10 min. Ställ åt sidan för att svalna något.

Tillsätt pasta till kastrullen med kokande vatten och koka i 8-9 min, eller tills ‘al dente’. Skär blomkål i 1 cm stora bitar. Tillsätt blomkål när det återstår 3 min av pastans koktid, och koka tills mjuk. När pastan och blomkål är färdig, skopa upp pastavatten [2 dl | 4 dl] i en kopp och ställ åt sidan. Häll av resten av vattnet, och lägg tillbaka pasta och blomkål i kastrullen.

Skär tomat i 2 cm klyftor. Plocka basilikablad och riv dem i mindre bitar.

Rör i matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], kycklingbuljong [1/2 påse, 2P] och pastavatten [1 dl | 2 dl] i kastrullen med pasta och blomkål. Hetta upp på medelvärme och tillsätt hälften av osten lite i taget under omrörning så den smälter. Rör i salt [1/2 tsk | 1 tsk] och hälften av grovmalen svartpeppar. Koka tills såsen tjocknad något, 1-2 min. Tillsätt en extra skvätt pastavatten om det verkar torrt.

Blanda tomat, basilika, balsamvinäger, en nypa salt och en nypa grovmalen svartpeppar i en medelstor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.

Lägg upp cacio e pepe på tallrikar. Garnera med resterande ost och en generös nypa grovmalen svartpeppar. Smula över prosciutto. Servera med tomatsallad toppad med solroskärnor [1/2 påse, 2P].