Skip to main content
Sticky teriyaki-blomkål
Sticky teriyaki-blomkål

Sticky teriyaki-blomkål

med salladslöksris och broccolisallad

3.7
(107)

Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.

Teriyaki är en japansk sås med sesam och ingefära som har en karakteristisk sötsur smak. Den används ofta som smaksättare i kycklingrätter, men i kväll lagar vi en vegetarisk variant med ”blomkålsvingar” istället för kycklingvingar. Innan vi vänder blomkålen i teriyaki panerar vi den och rostar den gyllenbrun i ugnen. Vi serverar vår blomkål med salladslöksris, srirachamajonnäs och en knaprig sallad med broccoli, spenat, sesamfrön och limedressing.

Taggar:
Vegetarisk
Snabb
Mjölkfri
Allergener:
Gluten
Vete
Soja
Sulfiter
Sesam
Selleri

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

275 g

Blomkål

75 g

Teriyakisås

(Innehåller: Gluten, Vete, Soja)

4 g

Ay Cajun-ba

(Innehåller: Sulfiter)

250 g

Broccoli

10 g

Sesamfrön

(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)

150 g

Jasminris

30 g

Spenat

(Kan innehålla spår av: Selleri)

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Salladslök

1 st

Vitlöksklyfta

50 g

Vegansk srirachamajonnäs

½ g

Chiliflakes

1 st

Citrusfrukt

Ingår inte i din leverans

4 msk

Vetemjöl (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

½ dl

Vatten (steg 1)

¼ tsk

Salt (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 2)

3 dl

Vatten (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 4)

1 msk

Olivolja (steg 4)

½ tsk

Socker (steg 4)

½ dl

Vatten (steg 5)

Näringsvärden

Energi (kJ)3440 kJ
Energi (kcal)822 kcal
Fett34.9 g
varav mättat4.1 g
Kolhydrater101 g
varav socker19.3 g
Kostfiber12.5 g
Protein20.7 g
Salt6.9 g
Calcium0.5 mg

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Panera blomkål
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär blomkål [1/2 st, 2P] i 2 cm stora buketter.Finhacka eller pressa vitlök.

Vispa ihop mjöl [4 msk | 8 msk], Ay Cajun-ba, vitlök, chiliflakes [1/2 paket, 2P], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och vatten [1/2 dl | 1 dl] till en tjock smet i en stor skål.

Vänd blomkål i panering tills den är täckt. Placera den på en plåt med bakplåtspapper [2 plåtar, 4P] och ringla över en skvätt olivolja. Rosta i ugnen i 14–16 min, eller tills gyllene.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om smeten ser för tjock ut.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.  

Koka ris
2

Skär salladslök i tunna skivor.

Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.

Fräs salladslök i 1–2 min, tills gyllene och väldoftande.

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris, grönsaksbuljong och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered grönsaker
3

Skär broccolibuketter och stjälken i 1 cm stora bitar.

Halvera lime.

Skölj spenat.

Blanda broccolisallad
4

Blanda limesaft, salt [1/2 tsk | 1 tsk], olivolja [1 msk | 2 msk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk] i en stor skål.

Vänd ner broccoli, spenat och sesamfrön i skålen och ställ åt sidan.

Tillsätt blomkål
5

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt vatten [1/2 dl | 1 dl] och teriyakisås.

Vänd ner blomkål i pannan med teriyakisås.

Servera
6

Lägg upp salladslöksris, broccolisallad och teriyaki-blomkål på tallrikar.

Servera med en klick srirachamajonnäs.