Nordafrikansk linsgryta
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Nordafrikansk linsgryta

Nordafrikansk linsgryta

med spröda kikärtor och varmt pitabröd

Ikväll går den kulinariska resan till Nordafrika, och vi lagar en fantastisk linsgryta, perfekt till kyliga höstkvällar. Vår gryta innehåller lök, ingefära, morot, kikärter, chili, linser, rökt paprika och massor av goda kryddor. Spännande tillbehör är rostade kikärtor, pitabröd, yoghurt och färsk persilja.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Mjölk
Gluten
Vete
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid40 minuter
20 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 paket

Kikärtor

1 paket

Krossade tomater, vitlök & lök

4 g

Saha-Ras

1 paket

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

2 st

Pitabröd

(Innehåller Gluten, Vete)

60 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

½ g

Chili flakes

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

4 g

Rökt paprikapulver

1 portionspåse

Bladpersilja

100 g

Röda linser

(Kan innehålla Gluten)

1 st

Lök

1 st

Morot

10 g

Ingefärspasta

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olivolja (steg 3)

½ tsk

Salt (steg 4)

¼ tsk

Socker (steg 4)

4.5 dl

Vatten (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3020 kJ
Energi (kcal)722 kcal
Fett17.8 g
varav mättat4.5 g
Kolhydrater96.8 g
varav socker21.6 g
Protein32.4 g
Salt5.8 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn

Instruktioner

Rosta kikärtor
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Häll av och skölj kikärtor, och torka dem sen med en kökshanduk. 

Placera hälften av kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en generös skvätt olivolja, salt, peppar och hälften av rökt paprikapulver. 

Rosta i ugnen i 20-30 min, tills gyllene.  

Förbered råvaror
2

Under tiden, riv morot (oskalad) grovt.

Riv lök grovt.

Skölj linser.

Stek grönsaker och linser
3

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök, ingefärspasta och morot i 3-4 min, tills mjukt.

Rör i röda linser, Saha-ras, resterande kikärtor, chili [1/2 paket, 2P], grönsaksbuljong och resterande paprikapulver. Sjud i 1 min, tills väldoftande.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Laga linsgryta
4

Tillsätt krossade tomater, salt [1/2 tsk | 1 tsk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och vatten [41/2 dl | 9 dl] till stekpannan, och rör om.

Koka upp, sänk till medelvärme och sjud i 20-22 min, eller tills linser har mjuknat och såsen tjocknat.

Smaka av med salt och peppar.

Tillsätt spenat
5

Under tiden, värm pitabröd på gallret i ugnen i 3-4 min, eller tills genomvarma.

Finhacka persilja.

Skölj spenat och tillsätt den till linsgrytan precis innan servering.

TIPS: Bre en klick smör på pitabrödet innan du värmer upp dom för att få det extra mjukt.

Servera
6

Lägg upp linsgryta i skålar. 

Toppa med rostade kikärtor, en klick yoghurt och färsk persilja.

Servera med pitabröd.