Pad thai är en klassisk nudelrätt från Thailand och omåttligt populär som gatumat. Vi lagar den med udonnudlar, räkor och grönsaker i en smakrik sås med sweet chili och soja och serverar vår pad thai med stekta grönsaksgyoza.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Thaibasilika
500 g
Kungsräkor
(Innehåller: Kräftdjur)
½ g
Chiliflakes
1 st
Citrusfrukt
150 g
Udonnudlar, torkade
(Innehåller: Gluten, Vete)
40 g
Saltade jordnötter
(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)
25 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Paprika
1 st
Morot
40 g
Sweet chilisås
1 st
Salladslök
100 g
Gyoza med grönsaker
(Innehåller: Soja, Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Ägg, Fisk, Blötdjur, Jordnötter, Sesam, Selleri, Kräftdjur)
20 g
Asiatisk dressing
(Innehåller: Soja, Gluten, Vete, Sesam)
1 msk
Olja till stekning
½ dl
Vatten till gyoza
1 msk
Olja till grönsaker
2 msk
Ketchup till sås
½ tsk
Socker till sås
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Koka nudlar i 4–6 min, eller tills mjuka.
Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten.
TIPS: Vattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Under tiden, grovhacka jordnötter.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelvärme.
Stek jordnötter i 2–3 min, eller tills lätt rostade. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 30 sek, tills väldoftande.
Lägg över i en skål och blanda med chiliflakes. Ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp en skvätt olivolja i stekpannan på medelhög värme.
Stek gyoza med den platta sidan neråt i 2–3 minuter, eller tills bottnarna är gyllene.
Tillsätt vatten och ånga under lock i 3 minuter. Ta av locket och stek tills allt vatten har avdunstat och bottnarna är krispiga.
TIPS: Använd aluminiumfolie om du inte har ett lock.
Under tiden, skär paprika och salladslök i 2 cm stora bitar. Skär morot (oskalad) i tunna stavar.
Hetta upp olivolja i en ny stekpanna på medelhög värme. Stek morot och paprika i 3–4 min, tills mjuka.
Tillsätt räkor och salladslök och stek i ytterligare 3–4 min, tills räkor är genomstekta.
Krydda generöst med salt och peppar.
TIPS: 1) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten. 2) Använd fler stekpannor vid behov.
Skär citrusfrukt i klyftor.
Blanda sweet chilisås, fisksås, en skvätt citrusfruktsaft, ketchup, socker och en nypa peppar i en liten skål.
Sänk till medelvärme och rör ner nudlar och pad thai-sås i stekpannan med räkor och grönsaker.
Stek i 1 min, tills genomvarmt.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om nudlarna verkar torra.
Lägg upp pad thai-nudlar i djupa tallrikar, toppa med resterande citrusfruktsaft och garnera med jordnötter och koriander.
Servera med gyoza toppade med asiatisk dressing.