Bjud på en smarrig bowl på ris och nötfärs, med smaker från Medelhavet! Vi steker färsen och kryddar med souvlaki- och harissakrydda, och som tillbehör ställer vi fram en härlig hemlagad tzatziki och syrlig tomatsallad med lök. En snabb, fräsch och enkel rätt med massor av smak!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Nötfärs
4 g
Souvlaki-kryddmix
(Kan innehålla spår av: Ägg, Fisk, Senap, Sesam, Soja, Selleri, Kräftdjur, Mjölk)
1 st
Citrusfrukt
150 g
Basmatiris
½ st
Gurka
1 st
Vitlöksklyfta
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Dill
250 g
Körsbärstomater
½ st
Lök
2 g
Harissakrydda
½ tsk
Salt till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Socker till inläggning
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Halvera citrusfrukt.
Halvera lök och skär den i tunna skivor.
Blanda lök, en skvätt citrusfruktsaft, socker och en generös nypa salt i en medelstor skål.
Riv vitlök fint.
Riv gurka grovt. Lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda gurka, yoghurt, vitlök och en nypa salt och peppar i en skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt nötfärs och krydda med souvlaki-krydda, harissa och en nypa salt.
Stek i 4–5 min, eller tills brynt.
VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när den är genomstekt och utan inslag av rosa.
Under tiden, halvera körsbärstomater.
Finhacka dill.
Vänd ner tomat i den syltade löken precis innan servering.
Rör ner dill i riset.
Lägg upp ris i djupa tallrikar och toppa med färs.
Servera med tzatziki och tomatsallad.