
Bjud på en smarrig bowl på ris och nötfärs, med smaker från Medelhavet! Vi steker färsen och kryddar med souvlaki- och harissakrydda, och som tillbehör ställer vi fram en härlig hemlagad tzatziki och syrlig tomatsallad med lök. En snabb, fräsch och enkel rätt med massor av smak!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
225 g
Nötfärs
4 g
Souvlaki-kryddmix
(Kan innehålla spår av: Ägg, Fisk, Senap, Sesam, Soja, Selleri, Kräftdjur, Mjölk)
1 st
Citrusfrukt
150 g
Basmatiris
½ st
Gurka
1 st
Vitlöksklyfta
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Dill
250 g
Körsbärstomater
½ st
Lök
2 g
Harissakrydda
½ tsk
Salt till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Socker till inläggning

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Halvera citrusfrukt.
Halvera lök och skär den i tunna skivor.
Blanda lök, en skvätt citrusfruktsaft, socker och en generös nypa salt i en medelstor skål.

Riv vitlök fint.
Riv gurka grovt. Lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda gurka, yoghurt, vitlök och en nypa salt och peppar i en skål.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt nötfärs och krydda med souvlaki-krydda, harissa och en nypa salt.
Stek i 4–5 min, eller tills brynt.
VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när den är genomstekt och utan inslag av rosa.

Under tiden, halvera körsbärstomater.
Finhacka dill.
Vänd ner tomat i den syltade löken precis innan servering.
Rör ner dill i riset.

Lägg upp ris i djupa tallrikar och toppa med färs.
Servera med tzatziki och tomatsallad.

