Skip to main content
Brasiliansk räk- och kokosgryta
Brasiliansk räk- och kokosgryta

Brasiliansk räk- och kokosgryta

med brynt majs- och jordnötssalsa

Upptäck det brasilianska köket med vår smakrika räkgryta. I denna spännande rätt kombinerar vi stekta räkor med en krämig kokossås, fluffigt ris och majssalsa med salta jordnötter för att skapa en härlig matupplevelse som får smaklökarna att dansa samba.

Taggar:
Snabb
Laga mig först
Allergener:
Kräftdjur
Jordnötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
15 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Kungsräkor

(Innehåller: Kräftdjur)

90 ml

Kokosmjölk

195 g

Krossade tomater

1 st

Koriander

1 g

Chiliflakes

1 st

Citrusfrukt

150 g

Basmatiris

1 st

Majs

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)

4 g

Panamat

1 st

Lök

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

¼ tsk

Salt till salsa

¼ tsk

Salt till räkor

½ msk

Smör till sås

½ tsk

Salt till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)2461 kJ
Energi (kcal)588 kcal
Fett19.3 g
varav mättat10.2 g
Kolhydrater86.6 g
varav socker11.9 g
Protein22.9 g
Salt6.4 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.

Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered råvaror
2

Under tiden, halvera citrusfrukt.

Finhacka koriander och schalottenlök.

Grovhacka jordnötter.

Häll av majs.

Stek majs
3

Hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme.

Stek majs i 4–5 min, eller tills lätt brynt.

Blanda majs, schalottenlök, jordnötter, koriander, en skvätt citrusfruktsaft och salt i en stor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.

Stek räkor
4

Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt räkor och krydda med salt.

Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Ställ åt sidan i en skål.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Laga sås
5

Hetta upp smör i samma stekpanna (torka ur den först) på medelvärme.

Tillsätt Panamat och chiliflakes när smöret har smält. Stek i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk och salt. Sjud i 3–4 min, tills tjocknat.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Servera
6

Lägg upp ris och sås i djupa tallrikar.

Toppa med räkor och majs- och jordnötssalsa.