
Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på ugnsbakad citronlax, kombinerad med smakkompisar i form av dill, aioli och läckert rostade sesampotatis. Med en klick smör lyfter vi smakerna till höjden och gör kvällens middag till en njutbar upplevelse.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
10
Sesamfrön
1
Ekologisk citron
1
Dill
1
Vitlöksklyfta
250
Broccoli
250
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
4
Grönsaksbuljong
40
Aioli
(Innehåller: Ägg, Senap)
500
Potatis
Smör (steg 5)
½
Vatten (steg 2)

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja*, sesamfrön, salt* och peppar*. Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene. TIPS: Se till att skära potatisen i jämna bitar så att de blir jämnt tillagade.

Finhacka eller pressa vitlök. Grovhacka dill. Riv citronzest och halvera citronen. Skär ena halvan i tunna skivor. Blanda vatten* [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, citronzest, en generös skvätt citronjuice och hälften av dillen i en skål.

Dela broccoli i små buketter. Placera dem på plåten tillsammans med potatisen när det är 15 min kvar av tillagningstiden. Ringla över lite olivolja* och krydda med en nypa salt* och peppar*. Sätt in plåten i ugnen igen. TIPS: Använd en separat plåt för broccolin om det inte finns plats på plåten med potatis.

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme när grönsakerna har 10 min kvar av tillagningstiden. Stek laxen med skinnet neråt i 3-4 min. Vänd sedan laxen.

Häll i buljongen samt en klick smör*. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Fördela sesampotatis, broccoli och lax mellan era tallrikar. Skeda över citronbuljong över laxen. Garnera den med citronskivor och resterade dill. Servera med aioli.