I kväll åker vi på en kulinarisk resa till Grekland och lagar pannstekta blandfärskoftas med en utsökt hemmagjord tzatziki. Vi rostar även potatis, lök och tomater som vi toppar med grekisk salladsost och persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Blandfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
4 g
Panamat
½ st
Gurka
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
50 g
Grekisk ost
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Bladpersilja
½ st
Lök
250 g
Körsbärstomater
½ tsk
Salt till grönsaker
1 st
Ägg till koftas
½ tsk
Salt till koftas
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna potatis (oskalad) och lök i 2 cm stora bitar.
Halvera körsbärstomater.
Lägg potatis, lök och tomat på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka persilja.
Blanda blandfärs, Panamat, ägg, ströbröd, vitlök, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till 8 cm långa koftas (3 per person) med fuktiga händer.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek koftas i 2–3 min, tills brynta. Vänd då och då.
Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6–7 min, eller tills genomstekta.
VIKTIGT: Koftas är färdiglagade när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, riv gurka grovt. Lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda gurka med yoghurt, hälften av persiljan och en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, strö över grekisk ost och rosta resterande tid.
Vänd potatisen med resterande persilja när den är färdig.
Lägg upp koftas och rostad potatis, lök och tomat på tallrikar.
Toppa med tzatziki.