Skip to main content
Pistage- och räkpasta
Pistage- och räkpasta

Pistage- och räkpasta

med örtpesto och körsbärstomater

4.6
(228)

Här kommer ett recept som andas helglyx, men som ändå går snabbt att svänga ihop. Vi kokar spaghetti och vänder den i en smakrik sås med körsbärstomater, örtkryddor, rucola och egengjord pistagepesto med färska örter. Sedan toppar vi vår pasta med smör- och citronstekta räkor som fått extra smak av vitlök och chiliflakes och strör över finriven ost. Smaklig måltid!

Taggar:
Snabb
Laga mig först
Allergener:
Kräftdjur
Gluten
Vete
Nötter
Mjölk
Ägg

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid20 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Räkor

(Innehåller: Kräftdjur)

1 paket

Spaghetti

(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja)

30 g

Pistagenötter

(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Korn, Gluten, Havre, Jordnötter, Råg, Sesam, Spelt, Vete)

1 portionspåse

Basilika

1 portionspåse

Bladpersilja

40 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

1 st

Vitlöksklyfta

1 g

Chiliflakes

½ st

Citron

40 g

Rucola

250 g

Körsbärstomater

4 g

Vitlöksflörter

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt (steg 1)

2 msk

Olivolja (steg 1)

1 msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

1 msk

Smör (steg 4)

Näringsvärden

Energi (kJ)3664 kJ
Energi (kcal)876 kcal
Fett44.2 g
varav mättat13 g
Kolhydrater75.5 g
varav socker10.5 g
Kostfiber7.5 g
Protein41.5 g
Kolesterol156 mg
Salt4 g
Potassium85.5 mg
Calcium39.8 mg
Iron0.4 mg

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Gör pesto
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Finhacka basilika, persilja och pistagenötter.

Blanda hackade örter, hälften av riven ost, pistagenötter, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och olivolja [2 msk | 4 msk] i en medelstor skål. Ställ åt sidan.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Förbered råvaror
2

Skölj rucola.

Halvera körsbärstomater.

Finhacka eller pressa vitlök.

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Koka pasta
3

Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.

Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.

TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Stek räkor
4

Under tiden, hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt räkor och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

Tillsätt vitlök, chiliflakes, smör [1 msk | 2 msk] och en generös skvätt citronsaft. Stek i 30 sek, eller tills smör har smält.

Lägg över räkor och citronsås i en medelstor skål. Ställ åt sidan under folie.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten. 

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Laga sås
5

Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme.

Tillsätt Vitlöksflörter och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt pasta, pistagepesto, sparat pastavatten och körsbärstomater. Vänd pasta och tomater i sås.

Rör ner rucola precis innan servering.

TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om pastan verkar torr.

Servera
6

Lägg upp pasta i skålar.

Toppa med räkor, resterande finriven ost och resterande citronsås.