
Här kommer ett recept som andas helglyx, men som ändå går snabbt att svänga ihop. Vi kokar spaghetti och vänder den i en smakrik sås med körsbärstomater, örtkryddor, rucola och egengjord pistagepesto med färska örter. Sedan toppar vi vår pasta med smör- och citronstekta räkor som fått extra smak av vitlök och chiliflakes och strör över finriven ost. Smaklig måltid!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
300 g
Räkor
(Innehåller: Kräftdjur)
1 paket
Spaghetti
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja)
30 g
Pistagenötter
(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Korn, Gluten, Havre, Jordnötter, Råg, Sesam, Spelt, Vete)
1 portionspåse
Basilika
1 portionspåse
Bladpersilja
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
1 st
Vitlöksklyfta
1 g
Chiliflakes
½ st
Citron
40 g
Rucola
250 g
Körsbärstomater
4 g
Vitlöksflörter
¼ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Olivolja (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Smör (steg 4)

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka basilika, persilja och pistagenötter.
Blanda hackade örter, hälften av riven ost, pistagenötter, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och olivolja [2 msk | 4 msk] i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Skölj rucola.
Halvera körsbärstomater.
Finhacka eller pressa vitlök.
Halvera citron [1/2 st, 2P].

Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Under tiden, hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Tillsätt vitlök, chiliflakes, smör [1 msk | 2 msk] och en generös skvätt citronsaft. Stek i 30 sek, eller tills smör har smält.
Lägg över räkor och citronsås i en medelstor skål. Ställ åt sidan under folie.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme.
Tillsätt Vitlöksflörter och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt pasta, pistagepesto, sparat pastavatten och körsbärstomater. Vänd pasta och tomater i sås.
Rör ner rucola precis innan servering.
TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om pastan verkar torr.

Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med räkor, resterande finriven ost och resterande citronsås.