topBanner
Ugnsbakade sötpotatisbåtar

Ugnsbakade sötpotatisbåtar

med bacon och gräddfil

Här bjuder vi på ett busenkelt recept som med garanti går hem hos familjen! Ugnsrostade sötpotatisklyftor som toppas med bbq-marinerad knaperstekt bacon och morotsriv och som gratineras i ugnen under ett smältande mozzarellatäcke. Oförskämt gott! Servera med en fräsch päronsallad och en uppfriskande klick gräddfil vid sidan av.

Taggar:Barnvänlig
Allergener:mjölksulfitersenap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid40 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

450 g

Sötpotatis

125 g

Bacon, skivor

½ paket

Gräddfil

(Innehållermjölk)

1 påse

Salladsmix

½ paket

Balsamvinäger

(Innehållersulfiter)

1 st

Päron

50 g

Riven mozzarella

(Innehållermjölk)

1 st

Morot

2 st

Vitlöksklyfta

60 g

BBQ-sås

(Innehållersulfiter, senap)

1 st

Gurka

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2400 kJ
Energi (kcal)574 kcal
Fett25 g
varav mättat14 g
Kolhydrater58 g
varav socker22 g
Protein23 g
Salt2 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft.

Skär sötpotatis (oskalad) i stora klyftor [4 klyftor, 2 pers | 8 klyftor, 4 pers]. Stick varje klyfta med en gaffel flera gånger.

Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja*, krydda med en nypa salt* och peppar*. Baka i ugnen i 25-30 min tills de är mjuka.

2

Riv oskalad morot. Finhacka (eller pressa) vitlök. Grovhacka bacon.

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek bacon i 3-4 min.

Tillsätt morotsriv och vitlök och fräs i 2-3 min tills morotsrivet blivit mjukt.

Ta av pannan från värmen och rör ner bbq-sås. Krydda med en nypa salt* och peppar*.

3

När sötpotatisklyftorna är klara, ta ut plåten ur ugnen och fös ihop klyftorna två och två. Skeda baconröran över klyftorna.

4

Strö över riven mozzarella och gratinera i ugnen i 6-8 min, eller tills osten har smält och blivit gyllene.

5

Medan sötpotatisen gratineras i ugnen, skiva päron och gurka tunt.

Blanda balsamvinäger [1/2 paket, 2 pers] och en skvätt olivolja* i en salladsskål. Tillsätt päronskivor, gurka och salladsmix. Krydda med en nypa salt* och peppar* och blanda väl.

6

Fördela ugnsbakade sötpotatisbåtar, baconröra och päronsallad mellan era tallrikar. Servera med en klick gräddfil vid sidan av, och ropa att maten är klar.