
Sri Lanka is often called the 'Resplendent Isle' and we can see why. Just have a taste of this dal recipe that Mimi came up with! Sweet potato marries beautifully with coconut milk and lentils cook down to a seductive softness, all the better to absorb those lovely spices.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
½
Koriander
Buljong
100
Spenat
250
Kokosmjölk
2
Tortillabröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
225
Sötpotatis
100
Röda linser
(Kan innehålla spår av: Gluten)
1
Ingefära
4
Dukkah-njuta
1
Lök
1
Citrusfrukt
3
Vatten
Sätt ugnen på 200°C. Hacka lök i 1 cm stora bitar. Skala och riv ingefära. Skala sötpotatis och tärna i 2 cm stora bitar. Halvera lime. Rensa och skölj linser i en sil tills vattnet klarnar.
Hetta upp en skvätt olja* i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt lök och fräs under omrörning tills den mjuknat, 3 min. Rör i ingefära och fräs i 1 min. Häll i kokosmjölk, vatten* (se mängd i ingredienslistan) och grönsaksbuljong. Rör om tills buljongen är helt upplöst.
Tillsätt sötpotatis och linser i kastrullen. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Låt dhalen sjuda under lock tills linserna och sötpotatisen är mjuka, ca 20 min. Rör om regelbundet. Tips: Häll i en extra skvätt med vatten om dhalen blir för tjock.
Grovhacka koriander. Blanda dukkah kryddmix och halva koriandern i en skål. Tillsätt 2-3 msk olivolja, lite limejuice, en nypa salt* och peppar*. Sätt dressingen åt sidan.
Blanda resterande koriander med 1-2 msk olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en liten skål. Lägg tortillabröd på en bakplåt. Pensla kryddolja över bröden. Grädda bröden på översta hyllan i ugnen tills gyllenbruna, 6-8 min. Låt bröden svalna under 2 min på skärbrädan, och dela sedan i tre remsor per person.
Tillsätt spenat i dhalen. Pressa i lite limejuice och rör om tills spenaten har sloknat. Krydda med salt* och peppar* efter smak. Servera dhalen i en skål med en skvätt dukkahdressing och knaprig tortilla.