Är du redo för en riktig matresa? Vår stekta, harissakryddade torsk tar oss till Mellanöstern, där vi också får smaka på en mujadara-sallad med linser, bulgur och karamelliserad lök. Vid sidan om serverar vi en fräsch gurksallad och toppar med en syrlig yoghurtdressing med citron och vitlök. Spännande smaker som piggar upp vilken tisdag som helst!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
85 g
Bulgur
250 g
Torsk
195 g
Gröna linser
4 g
Grönsaksbuljong
20 g
Solroskärnor
4 g
Harissakrydda
1 st
Citron
1 st
Lök
1 st
Gurka
1 st
Tomat
75 g
Yoghurt
1 st
Vitlöksklyfta
2.5 dl
Vatten till bulgur
½ msk
Olja till karamelliserad lök
½ tsk
Socker till karamelliserad lök
2 msk
Vatten till karamelliserad lök
¼ tsk
Salt till fisk
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Koka upp en kastrull med vatten.
Rör i bulgur, grönsaksbuljong och en nypa salt och sänk till medellåg värme. Sjud under lock i 9–10 min, eller tills ”al dente”.
Under tiden, grovhacka tomat.
Tärna gurka i 1 cm stora bitar.
Finhacka eller pressa vitlök.
Halvera och skär lök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelvärme.
Stek lök i 5–6 min, tills mjuk.
Tillsätt vatten, socker och en nypa salt och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills karamelliserat. Lägg över i en liten skål.
Hetta upp samma stekpanna med en skvätt olivolja på medelhög värme.
Häll av och skölj linser.
Stek linser med hälften av vitlöken och en nypa salt och peppar i 2–3 min, tills genomvarmt.
Rör ner linser, karamelliserad lök och solroskärnor i bulgur.
Torka ur stekpannan och hetta upp en skvätt olivolja i den på medelhög värme.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt och harissakrydda.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, halvera citron.
Blanda gurka, tomat, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Blanda yoghurt, resterande vitlök, en skvätt citronsaft och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Lägg upp mujadara-sallad, gurksallad och fisk i djupa tallrikar.
Toppa med vitlöksyoghurt.
Servera med resterande citronklyftor.