Stekta spenat- och ostkoftas
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekta spenat- och ostkoftas

Stekta spenat- och ostkoftas

med grekisk sallad och hemlagad tzatziki

Dagdrömmer du om vita sandstränder, turkost vatten och härlig Medelhavsmat? I kväll tar vi en kulinarisk resa till Grekland och lagar fantastiska spenat- och ostkoftas på blandfärs med en utsökt hemmagjord tzatziki! Vi rostar även potatis och slänger ihop en fantastisk grekisk sallad med körsbärstomater, salladsost, oliver och spenat.

Allergener:
Mjölk
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Potatis

250 g

Blandfärs

60 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

150 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Gurka

1 paket

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

70 g

Kalamataoliver

250 g

Körsbärstomater

1 g

Torkad oregano

25 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

Ingår inte i din leverans

1 st

Ägg (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 4)

1 msk

Olivolja (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4314 kJ
Energi (kcal)1031 kcal
Fett64.3 g
varav mättat27.8 g
Kolhydrater66.4 g
varav socker14.3 g
Protein43.9 g
Salt5.4 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera på en plåt [2 plåtar, 4P]  med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, oregano, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 25-35 min, eller tills mjuka och gyllene. 

Forma koftas
2

Under tiden, skölj spenat och grovhacka hälften.

Finhacka eller pressa vitlök.

Smula salladsost.

Blanda blandfärs, ströbröd, ägg [1 st | 2 st], hackad spenat, hälften av vitlöken, hälften av salladsosten, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.

Forma färsen till 8 cm långa koftas (3 per person) med fuktiga händer. Lägg över dem på en tallrik. 

Stek koftas
3

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme [2 stekpannor, 4P].

Stek koftas, vänd dem regelbundet, i 2-3 min, tills brynta.

Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6-7 min, eller tills genomstekta. 

VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det inte längre är rosa i mitten.

Blanda tzatziki
4

Under tiden, riv gurka och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren kökshandduk.

Blanda gurka, yoghurt, resterande vitlök, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en skål. Ställ åt sidan.

Förbered grekisk sallad
5

Halvera körsbärstomater. 

Grovhacka oliver.

Blanda resterande spenat, tomater, oliver, resterande salladsost, olivolja [1 msk | 2 msk], en nypa salt och peppar i en stor skål.

Servera
6

Lägg upp potatis, spenat- och ostkoftas och grekisk sallad på tallrikar.

Servera med tzatziki.