HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconRäkrisotto
topBanner
Räkrisotto

Räkrisotto

med körsbärstomater, spenat och basilika

Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka :)

Taggar:Under 650 kcal
Allergener:sulfiterkräftdjursellerimjölkägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

15 ml

Balsamvinäger

(Innehållersulfiter)

1 st

Schalottenlök

2 st

Vitlöksklyfta

150 g

Risottoris

150 g

Räkor

(Innehållersulfiter, kräftdjurKan innehållasoja, senap, fisk, ägg, mjölk, blötdjur, Kan innehålla spår av gluten, sesam, sulfiter, kräftdjur)

125 g

Körsbärstomater

60 g

Spenat

4 g

Citron

1 portionspåse

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

4 g

Basilika

½ st

Finriven ost

(Innehållermjölk, ägg)

5 dl

Vitlöksflörter

1 msk

Chili

Ingår inte i din leverans

efter behov

Vatten (steg 2)

1 msk

Smör (steg 1)

Socker (steg 3)

Smör (steg 5)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)483 kcal
Energi (kJ)2021 kJ
Fett14.16 g
varav mättat8.6 g
Kolhydrater64.45 g
varav socker3.4 g
Protein21.44 g
Salt1.9 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Stekpanna
Rivjärn
Ugnsform
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Finhacka schalottenlök. Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en skvätt olivolja* och smör* [1 msk | 2 msk] i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Fräs schalottenlök och hälften av vitlöken i 2-3 min. Tillsätt risottoris, blanda väl och fräs tills riset är lätt genomskinligt, 1-2 min.

2

Tillsätt vatten* [5 dl | 10 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong till stekpannan. Koka upp, och ta sen av från värme. För över risotto försiktigt till en ugnsform. Täck med folie och baka tills vätskan är absorberad och riset är ‘al dente’, 18-22 min. TIPS: 'Al dente' betyder att riset är genomkokt, men fortfarande har tuggmotstånd.

3

Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja*, en nypa socker*, salt* och peppar*. Tillaga i ugnen när det återstår 15 min av risottons tillagningstid.

4

Skiva chili [1/2 st, 2P] tunt. Grovhacka basilika. Dela citron i klyftor. Skölj spenat. Hetta upp en skvätt olivolja* i samma stekpanna när det återstår 5-7 min av risottons tillagningstid. Stek räkor, chili och resterande vitlök i 2-3 min på varje sida. Krydda med en nypa salt* och peppar*. VIKTIGT: Räkorna är färdiglagade när köttet är vitt och ytan är ogenomskinlig.

5

Ta ut risotto från ugnen och rör i spenat, en generös skvätt citronjuice, hälften av riven hårdost, smör* [1 msk | 2 msk] och 3/4 av basilikan. Smaka av med salt* och peppar*. Vänd försiktigt i hälften av körsbärstomaterna i risotton, och tillsätt sedan lite vatten* om den känns torr. TIPS: Det är viktigt att krydda, så smaksätt med salt och peppar och smaka igen.

6

Lägg upp risotto i skålar och toppa med räkor, resterande körsbärstomater, basilika och ost. Servera med citronklyftor.