Miso är en pasta gjord på sojabönor som är ytterst populär i japansk matlagning. Ikväll steker vi kolja och blandar den med en ljuvlig glaze med misopasta, sojasås och vitlök. Vi serverar vår miso-glaserade kolja med ris, kålsallad och syltad gurka och morot.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Långkornigt vitt ris
1 st
Citrusfrukt
25 g
Majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg)
1 st
Gurka
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
1 st
Vitlöksklyfta
150 g
Strimlad salladsmix
250 g
Kolja
(Innehåller: Fisk)
1 st
Morot
30 g
Misopasta
(Innehåller: Soja, Gluten, Vete)
4 g
Majsstärkelse
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
1 tsk
Socker till glaze
½ dl
Vatten till glaze
2 msk
Vatten till stärkelseblandning
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till fisk
¼ tsk
Salt till sallad
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skala gurka och morot i långa band med en potatisskalare.
Skär lime i klyftor.
Blanda limesaft, socker, vatten och en nypa salt i en medelstor skål.
Vänd ner gurka och morot och ställ åt sidan.
Häll av lagen innan servering.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda misopasta, sojasås, vitlök, socker och vatten i en liten skål. Ställ åt sidan.
Rör ihop majsstärkelse och vatten till en jämn smet i en annan skål.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper, och krydda med salt och peppar.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
Tillsätt misoglaze och majsstärkelseblandningen och koka i 30 sek, eller tills något tjocknat. Ta av från värme och vänd fisken försiktigt i såsen. Tillsätt en skvätt vatten om såsen är för tjock.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, blanda salladsmix och majonnäs i en medelstor skål.
Krydda med salt och peppar.
Fyll en liten skål med ris och pressa så att det blir kompakt. Placera en tallrik ovanpå och vänd tillsammans så att riset formas till en kupa. Fortsätt med riset till resten av portionerna.
Lägg upp ris, fisk, kålsallad och syltade grönsaker på tallrikar.
Ringla misosås över fisken.