Skip to main content
Frikadeller och potatissallad
Frikadeller och potatissallad

Frikadeller och potatissallad

med rädis- och tomatsallad

Frikadeller är danskarnas motsvarighet till våra köttbullar och görs traditionellt på blandfärs. I dagens recept serverar vi dem med en underbart krämig potatissallad och en smarrig sallad med rädisor och tomat.

Taggar:
Snabb
Allergener:
Gluten
Vete
Mjölk
Senap
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Blandfärs

25 g

Ströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

75 g

Rädisor

1 st

Dragon

1 st

Lök

400 g

Småpotatis

75 ml

Gräddfil

(Innehåller: Mjölk)

25 g

Majonnäs

(Innehåller: Senap, Ägg)

1 st

Tomat

½ st

Lök

100 g

Romansallad

Ingår inte i din leverans

1 st

Ägg till frikadeller

½ tsk

Salt till frikadeller

1 msk

Smör till stekning

½ tsk

Salt till potatis

1 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

Näringsvärden

Energi (kJ)3548 kJ
Energi (kcal)848 kcal
Fett54.9 g
varav mättat20.9 g
Kolhydrater53.3 g
varav socker9.3 g
Protein33.2 g
Salt4.1 g

Instruktioner

Koka potatis
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Halvera potatis.

Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och ställ åt sidan för att svalna.

Forma frikadeller
2

Riv lök grovt.

Blanda blandfärs, ströbröd, riven lök, ägg, salt och en nypa peppar i en stor skål.

Forma färsen till frikadeller (4 per person) med fuktiga händer.

Stek frikadeller
3

Hetta upp smör i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek frikadeller och vänd dem regelbundet i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Sänk till medelvärme när de är brynta.

Ställ åt sidan på en tallrik.

VIKTIGT: Frikadeller är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Gör potatissallad
4

Ansa och grovhacka sallad.

Halvera rädisor.

Grovhacka tomat.

Finhacka dragon.

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Blanda gräddfil, majonnäs, dragon, schalottenlök, salt och en nypa peppar i en stor skål. Vänd ner kokt potatis.

Blanda sallad
5

Blanda tomat, sallad, rädisor, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.

Servera
6

Lägg upp frikadeller, potatissallad och sallad på tallrikar.