Frikadeller är danskarnas motsvarighet till våra köttbullar och görs traditionellt på blandfärs. I dagens recept serverar vi dem med en underbart krämig potatissallad och en smarrig sallad med rädisor och tomat.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Blandfärs
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
75 g
Rädisor
1 st
Dragon
1 st
Lök
400 g
Småpotatis
75 ml
Gräddfil
(Innehåller: Mjölk)
25 g
Majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg)
1 st
Tomat
½ st
Lök
100 g
Romansallad
1 st
Ägg till frikadeller
½ tsk
Salt till frikadeller
1 msk
Smör till stekning
½ tsk
Salt till potatis
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Halvera potatis.
Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och ställ åt sidan för att svalna.
Riv lök grovt.
Blanda blandfärs, ströbröd, riven lök, ägg, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till frikadeller (4 per person) med fuktiga händer.
Hetta upp smör i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek frikadeller och vänd dem regelbundet i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Sänk till medelvärme när de är brynta.
Ställ åt sidan på en tallrik.
VIKTIGT: Frikadeller är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Ansa och grovhacka sallad.
Halvera rädisor.
Grovhacka tomat.
Finhacka dragon.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Blanda gräddfil, majonnäs, dragon, schalottenlök, salt och en nypa peppar i en stor skål. Vänd ner kokt potatis.
Blanda tomat, sallad, rädisor, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Lägg upp frikadeller, potatissallad och sallad på tallrikar.