HelloFresh
Citronköttbullar i tomatsås

Citronköttbullar i tomatsås

med blomkålssallad

Låt en svensk klassiker i ny kostym ta dig med på ett syrligt äventyr genom en krämig ocean av tomatsås. Tillsammans med frisk blomkålssallad toppat med knapriga pumpafrön finns det stor chans att våra citronköttbullar kommer att få en egen plats i familjens kokbok bredvid mormors recept från 1921.

Allergener:glutenäggmjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid30 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
1
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
1
2
4

1 st

Vitlöksklyfta

½ st

Citron

250 g

Nötfärs

30 g

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

1 st

Blomkål

½ paket

Honung

1 påse

Salladsmix

20 g

Pumpafrön

1 burk

Tomatpassata

4 g

Kycklingbuljong

75 g

Crème fraiche

(Innehållermjölk)

Ingår inte i din leverans

1 st

Ägg*

(Innehållerägg)

1 msk

Olivolja*

1.5 tsk

Socker*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2906 kJ
Energi (kcal)695 kcal
Fett41 g
varav mättat16 g
Kolhydrater34 g
varav socker30 g
Kostfiber7 g
Protein41 g
Salt1 g
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Koka upp vatten i en vattenkokare. Finhacka vitlök. Riv citronzest tills du har en generös nypa och dela citron i klyftor.Blanda vitlök, citronzest, nötfärs, panko, ägg, en nypa salt och peppar i en bunke.Ta 1 msk av köttfärsen och rulla till en köttbulle. Fortsätt tills du har rullat all färs - det blir 6-7 stycken per person. Sätt åt sidan. VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

2

Hetta upp en torr stekpanna på medelvärme och rosta pumpafrön i 3-4 min, eller tills de är gyllene och börjar poppar.För över till en bunke.

3

Hetta upp en skvätt olja* i samma stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullarna i 8-10 min eller tills de är helt genomstekta. Sätt dem åt sidan på en tallrik.VIKTIGT: Köttbullarna är färdiga när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.

4

Finhacka blomkål (samt stjälken) och placera den i en sil inuti en skål. Häll över det kokande vattnet från vattenkokaren. Låt stå det vattnet i 2 min.Rör i honung, olivolja, en generös skvätt citronjuice, en nypa salt och peppar* i bunken med pumpafrön.Häll av blomkålen och tillsätt även den samt salladsmixen till bunken. Blanda innan servering så salladen håller sig krisp.

5

Häll i tomatpassata, crème fraiche [1/2 burk, 2 pers], socker och kycklingbuljong i stekpannan. Låt sjuda i 5 min. Smaksätt med en nypa salt och peppar*.Tillsätt köttbullarna och låt dem värmas upp i såsen.

6

Fördela citronköttbullarna, såsen och blomkålssalladen mellan era tallrikar.