HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconCitronköttbullar I Tomatsås
topBanner
Citronköttbullar i tomatsås

Citronköttbullar i tomatsås

med blomkålssallad

Låt en svensk klassiker i ny kostym ta dig med på ett syrligt äventyr genom en krämig ocean av tomatsås. Tillsammans med frisk blomkålssallad toppat med knapriga pumpafrön finns det stor chans att våra citronköttbullar kommer att få en egen plats i familjens kokbok bredvid mormors recept från 1921.

Allergener:glutennöttermjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

250 g

Vitlöksklyfta

30 g

Citron

12.5 g

Nötfärs

20 g

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

1 st

Blomkål

1 msk

Honung

1.5 tsk

Salladsmix

Pumpafrön

(InnehållernötterKan innehållasesam, jordnötter)

Tomatpassata

Kycklingbuljong

Crème fraiche

(Innehållermjölk)

Ingår inte i din leverans

Ägg*

Olivolja*

Socker*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)474.025 kcal
Energi (kJ)1983.3207 kJ
Fett28.6013 g
varav mättat9 g
Kolhydrater21.3537 g
varav socker19.1 g
Protein32.2675 g
Salt0.4 g
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Koka upp vatten* i en vattenkokare. Finhacka vitlök. Riv citronzest tills du har en generös nypa och dela citron i klyftor. Blanda vitlök, citronzest, nötfärs, panko, ägg*, en nypa salt* och peppar* i en bunke. Ta 1 msk av köttfärsen och rulla till en köttbulle. Fortsätt tills du har rullat all färs - det blir 6-7 stycken per person. Sätt åt sidan. VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

2

Hetta upp en torr stekpanna på medelvärme och rosta pumpafrön i 3-4 min, eller tills de är gyllene och börjar poppar. För över till en bunke. 

3

Hetta upp en skvätt olja* i samma stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullarna i 8-10 min eller tills de är helt genomstekta. Sätt dem åt sidan på en tallrik. VIKTIGT: Köttbullarna är färdiga när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.

4

Finhacka blomkål (samt stjälken) och placera den i en sil inuti en skål. Häll över det kokande vattnet från vattenkokaren. Låt stå det vattnet i 2 min. Rör i honung, olivolja*, en generös skvätt citronjuice, en nypa salt* och peppar* i bunken med pumpafrön. Häll av blomkålen och tillsätt även den samt salladsmixen till bunken. Blanda innan servering så salladen håller sig krisp. 

5

Häll i tomatpassata, crème fraiche [1/2 burk, 2 pers], socker* och kycklingbuljong i stekpannan. Låt sjuda i 5 min. Smaksätt med en nypa salt* och peppar*. Tillsätt köttbullarna och låt dem värmas upp i såsen.

6

Fördela citronköttbullarna, såsen och blomkålssalladen mellan era tallrikar.